Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Kobiljača

Jama Kobiljača je s 360 m rovov ena daljših izvirnih jam ob Kolpi. Odpira se na levem bregu reke Kolpe, južno od vasi Špeharji. Ob prelomih je jamo oblikoval potoček, ki izvira pod jamskim vhodom, ob visokih vodah pa jo preplavi in skozi njen vhod odteče v Kolpo.

Kobiljača AGP popravljenaVodoraven vhodni rov v jamo je precej prostoren. Po 40-tih metrih pripelje do plitvega jezera, za katerim se vhodni rov razcepi v Severnega in Južnega. Oba rova sta značilno erozijsko oblikovana in mestoma zasigana. Severni se po 150-tih m zaključuje z večjo vodno dvorano. Podzemski potok od tu sifonsko odteka v začetni del Južnega rova in dalje v Vhodni rov. V obeh rovih so v manjše kadunje ujeta jezera, ki otežujejo prehod.

Kobiljača je zaradi svoje izjemnosti zavarovana kot naravni spomenik; opredeljena pa je tudi kot podzemeljska geomorfološka naravna vrednota in kot takšna predstavlja pomemben habitat ogroženim živalskim vrstam, še posebej različnim vrstam netopirjev ter endemični podvrsti jamski kozici (Troglocaris anaphtalmus intermedius).

Središče za dostopnost