Krompirjeva povitica z ocvirki

Ocvirkova povitica se je pekla največkrat takrat, ko je bila zbrana vsa družina, saj je najboljša še topla, in to v zimskem in pomladnem času, ko se je kaj delalo.


Testo:

1000g bele moke

500g kuhanega krompirja, soljenega in pretlačenega

2 jajci

ščepec soli

kocko kvasa

2 žlici masla

Nadev:

250g ocvirkov z mastjo


V presejano moko naredimo jamico, dodamo zdrobljen kvas, 3 žlice mlačne vode, 1 žlico sladkorja. Zamesimo in pustimo, da vzhaja. Dodamo pretlačen krompir, jajca, sol, maslo in zamesimo gladko testo, ki naj vzhaja še pol ure. Testo razvaljamo, ter potresemo s pogretimi ocvirki in mastjo. Zavijemo in damo na pomaščen pekač. Pečemo pri 200°C, približno 1 uro.

 

Vir:  Adlešička peciva. Adlešiči: Javni zavod krajinski park Kolpa. Narodna in univerzitetna knjižnica. Ljubljana, 2008. Str. 7