Iz vsebine

Krompirjeva povitica z ocvirki
Ocvirkova povitica se je pekla največkrat takrat, ko je bila zbrana vsa družina, saj je najboljša še topla, in to v zimskem in pomladnem času, ko se je kaj delalo.
Testo:
1000g bele moke
500g kuhanega krompirja, soljenega in pretlačenega
2 jajci
ščepec soli
kocko kvasa
2 žlici masla
Nadev:
250g ocvirkov z mastjo
V presejano moko naredimo jamico, dodamo zdrobljen kvas, 3 žlice mlačne vode, 1 žlico sladkorja. Zamesimo in pustimo, da vzhaja. Dodamo pretlačen krompir, jajca, sol, maslo in zamesimo gladko testo, ki naj vzhaja še pol ure. Testo razvaljamo, ter potresemo s pogretimi ocvirki in mastjo. Zavijemo in damo na pomaščen pekač. Pečemo pri 200°C, približno 1 uro.
Vir: Adlešička peciva. Adlešiči: Javni zavod krajinski park Kolpa. Narodna in univerzitetna knjižnica. Ljubljana, 2008. Str. 7