Iz vsebine
Koruzni kruh
To je bil vsakdanji kruh, saj bele moke ni bilo.
Reki o kruhu:
Naj človek celi Svet obteče, najboljši kruh doma se peče.
Najlepše diši kruh iz mamine peči.
Kruh in mleko je svet izvleklo.
Hudo je, če toča na njivi potolče kruh. Še huje je, če ga v peči.
Potrebujemo:
500g koruzne moke
9dl vroče vode
1 žlica svinjske masti
2dl mlačnega mleka
1 žlica sladkorja
60g kvasa
600g bele moke
Koruzno moko poparimo z vročo vodo, dodamo sol in svinjsko mast. Pripravimo kvasec iz mlačnega mleka, sladkorja in kvasa. Mlačni masi dodamo vzhajan kvas, zmešamo in pustimo, da se malo dvigne. K temu dodamo belo moko. Zamesimo in damo v namazan pekač vzhajati. Vzhajano pečemo v navadnem štedilniku ali v električnem pri 200°C 50min.
Vir: Adlešička peciva. Adlešiči: Javni zavod krajinski park Kolpa. Narodna in univerzitetna knjižnica. Ljubljana, 2008. Str.14