Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Slovenska zemlja v pesmi in besedi, robovi izročila

Robovi izročila so se dotaknili tudi Adlešič!

Na predvečer Andrejevega, torej 29 novembra 2014 se je v prijetnem okolju Ljubljanskega gradu odvila zadnja radijska oddaja v ciklu Robovi izročila. Oddaje so nastajale v okviru uredništva Prvega programa Radia Slovenija – Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki je na sporedu že več desetletij vsak torek ob 20 uri. Po dolgoletnem vodenju Jasne Vidakovič, sedaj njeno delo zelo uspešno nadaljuje mag. Simona Moličnik.

Sklepna prireditev, ki jo je neposredno prenašal tudi Radio Slovenija, povezovala pa Maja Šumej je bila vrhunec pomladanskih in poletnih oddaj v kateri so se predstavljali ljudski pevci in godci iz vseh robov slovenstva: Iz Rezije, Istre, Goričkega in seveda Bele krajine. Tudi tokratno priložnost je izkoristil Javni zavod Krajinski park Kolpa za promocijo zavarovanega območja in ponudnikov v njem. V pomladanski oddaji, ki je bila predvajana iz Šokčevega dvora v Žuničih se je Bela krajina predstavila zelo obširno, tudi s predstavitvijo dosežkov rojaka dr. Jure Adlešiča, ki je pred prvo svetovno vojno snemal na voščene valje.
Sedaj se je predstavila pevska skupina Kresnice iz KUD Božo Račič Adlešiči in duet pevk Prijanovič-Škrbina Zajc. Številne obiskovalce ki so povsem zapolnili dvorano Ljubljanskega gradu pa so že na vhodu pričakali adlešiški tamburaši in stojnici Krajinskega parka Kolpa, ter mojstric domače obrti. Belokranjke so se predstavile s posebno obliko dvoglasnega petja, ter obredno pesmijo »Bog daj dobro večer…«, ki se poje s »pretekanjem«. Boris Grabrijan pa je v kratki predstavitvi poslušalcem orisal star običaj adlešiškega kresovanja, kise je v veliki meri ohranilo v obliki, kot ga je že pred več kot 100 leti opisal vitez Ivan Feliks Šašelj. Adlešičanom se je tudi tokrat pridružil najstarejši slovenski olimpijec, atlet Marko Račič (94 let), sicer živeč v Ljubljani a rojen Adlešičan.

Nastopili so: Silvana Palleti iz Rezije, z Goričkega je prišla ljudska pevka Mira Huber, iz Istre moški pevci Cvetko Rakar, Klavdijo Šavron in Emil Zonta ter godčevska skupina Vruja, iz Breginjskega kota sta bili z nami pevki Liduina Cencig in Giovanna Michelizza. Iz Bele krajine so že na vhodu pozdravili tamburaši, pevke Kresnice ter Natalija Skrbina Zajc in Petra Prijanović pa so pričarale obredno zvočnost.  Skozi čas smo se spehodiii tudi z glasbeniki, ki profesionalno izvajajo staro glasbo: Nina Volk, Tomaž Rauch, Marino Kranjac ter člani ansamblov Capella Carniola – vodi jih Janez Jocif in musica cubicularis – vodi jih Domen Marinčič. V oddajo sta se s svojima prispevkoma vključila tudi direktor Radia Slovenija Miha Lampreht in odgovorna urednica Prvega programa R SLO Darja Groznik.

Nastopajoči so nas spomnili na to, da je glasba ena sama in da zmore premagati rob med ljudskim in umetnim.

Središče za dostopnost