Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Adlešiči

Adlešiči – vasica pod vinorodnima Malo Plešivico in Preložnikom, a tik nad mejno reko Kolpo, se ponaša z bogato kulturno dediščino.

 

Ob krajevnem prazniku je Svet Krajevne skupnosti Adlešiči, s predsednikom Petrom Veseličem na čelu, povabil na tradicionalno prireditev, posvečeno spominu na 22. marca 1945 pogorele hiše v Adlešičih in okolici. Spomin na pogorišča pred sedmimi desetletji, le nekaj mesecev pred koncem 2. svetovne vojne je grenak, vendar se krajani vsako leto ob krajevnem prazniku znova prepričajo, da Adlešiči in okoliške vasi živijo.

 

V kulturnem programu so tudi tokrat sodelovali domači kulturniki, popestrili pa gajdaši iz Hrvaške. Na Adlešiški »proslavi« je najlepše in od nekdaj v navadi, da na odru nastopajo vsi osnovnošolci Adlešiške podružnične šole – učenci od prvega do četrtega razreda. Skupaj z mentoricami Marjetko Žunič, Renato Grguraš, Andrejo Butala, pri folklori pa še z Natašo Šuštarič Bradač in pri pevskem zboru z Majdo Veselič ter Anico Butala, so pripravili več točk:  zapeli so v pevskem zboru, pripravili skeč in plesno točko, odplesali otroške ljudske plese, recitirali. Mlade pevke Polonca, Maja, Maja, Laura, Lucija in Nastja že pojejo v dvoglasju, kot prave Adlešičanke, za kar jim gre posebna pohvala.

 

Kulturno društvo Božo Račič se je predstavilo s štirimi sekcijami: oktet Prelo, Kresnice Predice, folklorna skupina s tamburaši ter Pečkarke . Gledalcem so zaupali, da se pripravljajo na nov splet, v katerega želijo vključiti staro, a pozabljeno glasbilo – diple z mehom. Izdelal jih je Stjepan Večković, solist, glasbenik in izdelovalec starodavnih glasbil iz Zagreba, ki je Adlešičane prišel učit, kako »se dipla«, hkrati pa s kolegi Hrvatskega gajdaškega orkestra in pevko Kristino pokazal, da se iz glasbil z mehom da izvabiti prav poskočne stare in novejše melodije.

 

Okrasje na odru so izdelale učiteljice iz Adlešiške podružnične šole, razstavo v dvorani pa z rokodelskimi izdelki ter pogačo pripravile Pečkarke. Prireditev sta vodili Jana in Nika Miketič – Hrustove iz Malih Sel.

 

 

  

 

Središče za dostopnost