Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Priložnosti, ki jih ponuja Krajinski park Kolpa

Kolpa pri Prelesju
foto: Val 202

Največ dogajanja je seveda poleti, a tudi spomladi, jeseni in pozimi tu ni dolgčas

Še pred nekaj leti je bila dolina Kolpe samotna, redko poseljena in vanjo so zahajali predvsem ribiči in ljubitelji narave. Danes je dolina Kolpe samotna, redko poseljena in vanjo zahajajo poleg ribičev in ljubiteljev narave tudi dopustniki, popotniki, obiskovalci ob koncu tedna in tako naprej.

Tu še vedno ni množičnega turizma in ga najbrž tudi nikoli ne bo,  a takšnih in drugačnih doživetij je zagotovo toliko, da zadovoljijo tako ljubitelje narave kot vse druge.

Največ dogajanja je seveda poleti, a tudi spomladi, jeseni in pozimi se tu marsikaj dogaja. Veliko zaslug za to imajo Krajinski park Kolpa in njegovi sodelavci, ki  skrbijo tudi za to, da gre glas o Kolpi in okoliških krajih naokoli.

KOLPA PRIVABLJA ŠTUDENTE

Nikola in Filip sta študenta gozdarstva, lovstva in naravovarstva na fakulteti v Karlovcu. Oba končujeta študij in sta ga hotela dopolniti z večjim projektom. Zato sta se kot prva na fakulteti odločila za Erasmusovo prakso.

Da bi natančno raziskala prehode divjačine, sta se Nikola in Filip morala pet dni počasi voziti po Kolpi. Vmes sta prenočila v šotoru. Odkrila sta, da čez reko največkrat prehajajo divje svinje in srnjad v nekaterih delih, opazila pa sta tudi sledove medvedov, volkov.

PREPOZNAVNI TURISTIČNI CILJ

Ena izmed domačij, ki aktivno deluje ob Kolpi, je tudi družinska tradicija gostinstva Madronič. Z gostinstvom je začel gospod Ivan Madronič, ki velja kar za tamkajšnjo legendo. Zdaj pa vse skupaj počasi prevzemata sin Peter in hči Mateja.

Gostilna je bila nekdaj v stavbi, kjer je bil stari mlin, in hiša je torej čisto ob Kolpi, ki je včasih tudi kdaj poplavila. Peter pa mi je povedal, da se je družina pred poplavami vedno znala obraniti.

Med ponudniki turističnih storitev pa je tudi gospa Meta Brozovič. Ukvarjajo se predvsem z različnimi delavnicami za otroke. In načrtujejo možnost preživljanja počitnic na kmetiji.

 

Oddajo lahko poslušate na spodnji povezavi (vir).

 

Gašper Andrinek, Miha Švalj

Vir: https://val202.rtvslo.si/2015/08/izvidnica-priloznosti-ki-jih-ponuja-krajinski-park-kolpa/

Središče za dostopnost