Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti in evropski dan parkov

Tiskovna konferenca Skupnosti naravnih parkov Slovenije, v Ljubljani 20. maja ob 11. uri

Tiskovna konferenca ARSO o kopalnih vodah, Žuniči, 21. maja ob 11. uri

Dan odprtih vrat KP Kolpa, Šokčev dvor Žuniči, nedelja 24. Maja, od 13. – 18. ure

 

Združeni narodi so 22. maj razglasili za mednarodni dan biotske raznovrstnosti z namenom ozaveščanja javnosti o njenem pomenu.

Evropski dan parkov – 24. Maj, obeležujemo že od leta 1999 dalje, njegova zgodovina pa je še veliko starejša saj sega v čas pred prvo svetovno vojno, ko je bil na Finskem ustanovljen prvi narodni park. Pobudo zanj je dala evropska organizacija Europarc, ki združuje 430 naravnih parkov in drugih institucij iz kar 35 držav. Namen dneva parkov je, promovirati zavarovana območja po vsej Evropi. Z njim želimo ljudi približati naravi ter poudariti pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, pa tudi pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.

Evropa je kontinent z največ zavarovanimi območji na svetu, našteli so jih že 100.000 v 52 državah, površina pa presega 90 milijonov hektarjev. Tako veliko število zavarovanih območij je odraz velike ogroženosti narave, a hkrati tudi kaže, da se Evropejci zavedamo, da moramo naravo ohraniti.

 

Ob tej priložnosti naravni parki združeni v Skupnost naravnih parkov Slovenije 24 maja 2015 prvič organiziramo DAN SLOVENSKIH PARKOV in prirejamo DAN ODPRTIH VRAT s številnimi aktivnostmi. Več na spletni strani:  www.parkislovenije.si

 

V KP Kolpa smo za obiskovalce, ki so izkoristili možnost brezplačnega ogleda kulturnega spomenika in muzeja na prostem z rokodelskim centrom Šokčev dvor med 13. in 18. uro pripravili tudi bogat kulturni program:

 

Branko Dolinar je predstavil knjigo KUKAVIČEVKE V SLOVENIJI. Pri predstavitvi pa je nekaj besed namenil tudi knjigi RASTLINSTVO ŽIVLJENJSKIH OKOLIJ V SLOVENIJI (Branko Vreš, Darinka Gilčvert Berdnik, Andrej Seliškar).

V knjigi o kukavičevkah ali divjerastočih orhidejah, kakor jih tudi imenujemo, je s fotografijo in besedo predstavljenih 79 vrst in podvrst teh rastlin, ki uspevajo v Sloveniji. Za podrobnejše poznavanje so vsaki rastlini dodani opis, fotografije, zemljevid razširjenosti in naravovarstveni status. Knjige bodo tudi na prodaj.

 

S krajšimi nastopi so nas razveseljevali:

– osrednja gostja nedeljskega popoldneva – Irena Tratnik, pevka zabavne glasbe iz Trebnjega, ki danes živi v Italijanski Veroni. Ikona slovenske zabavne glasbe je postala s pesmimi Malo miru, Tiha noč, Piši mi, Čakam te in drugimi, saj je sodelovala na vseh večjih slovenskih festivalih: Slovenska popevka, Pop delavnica, Melodije morja in sonca,… Irena še vedno živi z glasbo, je prevajalka in voditeljica prireditev. Poleg starih hitov, je prepevala tudi z italijanske kancone – več o njih na: http://www.24ur.com/ekskluziv/glasba/irena-tratnik-poje-italijanske-kancone.html

Preloški muzikanti – legende belokranjske etno glasbe, ki s pakom sodelujejo na številnih dogodkih, so pritegnili številne oboževalce.

Stjepan Večković – glasbenik in solist na tradicionalnih glasbilih iz Zagreba, ki igra, izdeluje ter rekonstruira stara glasbila, se je želel predstaviti skupaj s kolegi iz Hrvaškega gajdaškega orkestra, kar pa mu zaradi nastopa na Jadranu ni uspelo.

 

Kulturno društvo Božo Račič je namreč za popestritev folklornega programa dalo izdelati dude (meh, diple), kot so včasih igrale za spremljavo predvsem na ohcetih. Kako  zvenijo in kako se nanje igra, smo želeli preveriti prav v nedeljo, ker pa to ni bilo mogoče, bo Stjepan delavnico izvedel v sklopu Jurjevanja v Beli krajini (v nedeljo, 28. Junija, ob 17. uri, v Mestni muzejski zbirki v Črnomlju).

 

Tekst in foto: Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

Središče za dostopnost