Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Otvoritev razstavnega eksponata – prikaznega čebelnjaka

Ob kulturnem spomeniku Šokčev dvor v Žuničih je javni zavod Krajinski park Kolpa, na god svetega Ambroža, pripravil simbolično otvoritev razstavnega eksponata – prikaznega čebelnjaka.

 

Meglenemu vremenu navkljub so člani Čebelarskega društva ob Kolpi in Lahinji ter Čebelarskega društva Semič razvili slavnostne prapore. Meta in Maj iz Vinice sta odigrala Župančičevo čebelico in cicibana, prisotni pa so prisluhnili tudi v. d. direktorja, Borisu Grabrijanu, ki je predstavil namen ter pomen postavitve lesenega, s slamo kritega prikaznega eksponata.

 

Obiskovalcem Šokčevega dvora čebele, njihovo razvojno pot in pomen za človeka, na slikovit način predstavlja čebelarka Bernarda Kump. Prisotnim je predstavila na način, s katerim tudi njene domiselne zgodbe, okusni domači medenjaki in med očarajo slehernega, še posebej otroke.

 

Prikazni čebelnjak je narejen po vzoru starega čebelnjaka, ki je nekoč stal pred Adlešiško osnovno šolo. V njem je na ogled čebelarska oprema – predvsem tista, ki je bila v uporabi še pred današnjim načinom čebelarjenja.

 

O sv. Ambrožu, zavetniku voskarjev in čebelarjev, ki goduje 7. decembra, lahko preberemo več zgodb:

http://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/pricevalec-evangelija/1487-ambroz-339-397

https://sl.wikipedia.org/wiki/Ambro%C5%BE_Milanski

http://www.cecilija.net/wp-content/uploads/2011/05/sv.-Ambro%C5%BE.pdf

Središče za dostopnost