Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Likovna kolonija vinarel

Ena od možnosti je, da z njim slikamo. Vinorel (angleško wine painting) je stara tehnika slikanja, ki je bila skozi stoletja skoraj pozabljena in pred desetletji ponovno obujena.

Ge za tehniko slikanja na papir, ki je narejen zgolj iz bombaža s procesom hladnega tiskanja. Na takšno podlago se lahko vino najbolje nanaša. Lahko se slika zgolj z rdečim (črnim?) vinom, ki pa mora biti čim bolj koncentrirano; ali pa se vinu dodajo tudi druge primesi (borovnice, robidnice, ribez…).

Na mednarodni slikarski koloniji, ki jo je na pobudo Janeza Muhviča iz Hriba pri Sinjem Vrhu organiziral Javni zavod Krajinski park Kolpa se je poleg modre frankinje in gamay-a iz Bele krajine vinogradnika Jožeta Starihe, odlično obnesel tudi vrhunski refošk iz Cetor, ki ga je prispeval vinogradnik Loridan Kaligarič.

Promocija vinorelov je hkrati tudi promocija vina, promocija našega vinorodnega okoliša, Bele krajine in Krajinskega parka Kolpa, preko podob narave, v umetniškem slikanju z vinom.

Mogoče bodo naši vinogradniki spoznali tudi možnost tovrstne promocije skozi svoja vina na platnu in bomo v bodoče skupaj organizirali še kakšno zanimivo slikarsko kolonijo vinorelov, ki bodo ponesli imena vin in njihovih pridelovalcev v svet.

Nekateri se bodo zagotovo vprašali ali ne bi grozdna jagoda lahko končala tudi bolj plemenito? Tudi mogoče.

Središče za dostopnost