Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

70 let Adlešiškega župnika

Adlešiški župnik Vinko Guna je 21. novembra praznoval 70 rojstni dan in ponedeljki so navadno njegovi prosti dnevi. V torek na god sv. Cecilije zavetnice cerkvenih pevcev pa so mu farani pripravili praznovanje v Domu krajanov. Po končani sveti maši so svojega župnika pozdravili člani KUD Božo Račič Adlešiči: tamburaška skupina, pevska skupina Kresnice-Predice, oktet Prelo in veliko domačinov. Del programa se je nato nadaljeval v skupnih prostorih kjer so faranke pripravile pogostitev za slavljenca in goste. Vidno ganjen je župnik Vinko Guna dejal da je zelo vesel in presenečen in kot poanto svoje misli izpostavil besede Janeza Evangelista: »Imejmo se vsi radi«.

Irena Milič je v imenu faranov spisala priložnostni nagovor, ki ga je lepo interpretirala Mateja Ivanušič, darilo krajanov (lov na tuno v Mediteranu) pa je predal Miko Milič. V imenu JZ KP Kolpa se mu je za lepo sodelovanje zahvalil Boris Grabrijan.

 

Vinko Guna se je kot četrti (od skupno osmih) otrok 21. novembra 1947 sicer rodil v porodnišnici, a je družina takrat živela v Karlovici, župnija Velike Lašče. Osnovno šolo je obiskoval v Karlovici, Velikih Laščah in Mengšu. V srednjo šolo je odšel v Vipavo – v semenišče in logično nadaljeval študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. V tistih časih s strani oblasti ni bila priznana kot fakulteta in semeniščniki niso imeli statusa študenta, zato je moral sredi študija odslužiti še vojaški rok. Novo mašo je pel leta 1973 v rodnem Mengšu. Nato je služboval kot kaplan v Tržiču in Ribnici ter kot župnik sočasno v dveh farah Jagnjenica in Svibno v Zasavju. Ko je bil leta 1990 premeščen v Adlešiče je dobil v upravljanje tudi faro Preloka. Med Adlešičani je ostal tudi po upokojitvi in še naprej z enako zagnanostjo opravlja službo in neguje svoje hobije: kmetovanje, ribolov, gobarstvo, pohodništvo, kinologijo … skratka življenje z naravo. Sam pravi, da ga bodo iz Adlešič odnesli »le z nogami naprej«

Še na mnoga leta dragi Vinko!

 

Nagovor v imenu faranov:

Dragi naš župnik Vinko Guna!

Iz srca Vam voščimo vse najboljše za Vaš rojstni dan. Vaša duhovniška pot se je ustavila tukaj pri nas, saj nas že 27 let učite, nam berete svete maše in nas vodite k Bogu. Naj bo Vaše delo še naprej uspešno, da bi nam še naprej oznanjali božjo besedo in  nas vodili po pravi poti. Dobri Bog pa naj Vas obilno blagoslavlja, Vam nakloni trdnega zdravja in Vam daje moči, da se bomo še velikokrat srečevali v našem kraju.

Veseli in ponosni smo, da ste med nami. Zahvaljujemo se Vam za ves trud in vse dobro, ki ste ga in ga boste še storili za nas.

Bog Vas živi!

Središče za dostopnost