Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Hojte, hojte k nam na prelo!

PRÉLO SE JE PRIČELO…

Srečanje ” Pečkark” z ženskami iz Suhorja in DKŽ Dragatuš

 

Adlešiške Pêčkarke, članice KUD Božo Račič Adlešiči, obujajo in ohranjajo še mnogo pristno značilnega za to majhno vasico nad reko Kolpo. Ta zanimiv del Bele krajine, v zavarovanem območju Krajinski park Kolpa, ohranja: »lepe navade, ki se vedno bolj opuščajo in so se do dandanes ohranile večinoma le še v farah ob Kulpi…«, je davnega leta 1905 zapisal Adlešiški župnik Ivan Feliks Šašelj.

 

Dan današnji so večeri res drugačni kot nekoč; zapolnjeni s sodobnimi načini ustvarjanja in dela, pa vendar – vse staro le ni izginilo. V Adlešičih Pêčkarke skrbijo, da vezenje, kvačkanje, pletenje, polstenje,… ne gre v pozabo. Svoje znanje prenašajo naprej,  povezujejo se, promovirajo rokodelstvo in kulinariko tudi zunaj svojega kraja, družijo se s sorodnimi skupinicami, predvsem pa pridno ustvarjajo še ob torkih, na skupnem prélu, ko se srečujejo v prostorih Javnega zavoda KP Kolpa.

V tem predzimskem času so v goste povabile članice krožka ročnih del iz Suhorja pri Metliki ter članice Društva kmečkih žena Dragatuš, da si ob druženju izmenjajo dragocene izkušnje, pa tudi malce sprostijo ob dobrotah, ki so jih same napekle. Srečanje je bilo zelo prijetno, pa tudi poučno in koristno, saj so si izmenjale veliko preizkušenih spretnosti in sklenile, da bodo takšna srečanja prirejale tudi v bodoče.

Nekoč so dekleta hodila po hišah na »prélo« (prejo); prepevale so »starinske popevke«, s prejo in tkanjem pa pozimi imele delo in zabavo. V dolgih zimskih večerih so se zbirale in skupaj predle, tkale, pletle, vezle,…  To so bili večeri ob pripovedovanju pravljic, prepevanju pesmi, pa tudi snovanju ljubezni, ko so jih fantje prišli pospremit domov.

Da… danes čas res teče drugače, pa vendar še velja: rokodelci in ljudski umetniki so tvorci snovne in nesnovne kulturne dediščine. Ohranjajo tradicionalne veščine in znanja, kar je pomemben element naše identitete in vedno nova priložnost za ustvarjanje z lastnim znanjem in ljubeznijo, za prenos znanj in ne nazadnje tudi  dodaten zaslužek.

 

Središče za dostopnost