14. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ IN SADNIH SOKOV na domačiji Raztresen v Rimu
- 12. 4. 2016
- Novice

Sadjarsko društvo Bele krajine v sodelovanju z društvom Rim-lan, Javnim zavodom Krajinski park Kolpa in Čebelarsko zvezo Bele krajine v sredo, 30. 3. 2016, izvedlo 14. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ IN SADNIH SOKOV na Domačiji Raztresen v Rimu.
Podelitev priznanj je bilo v petek, 8. aprila 2016, ob 17. uri na Domačiji Raztresen, Rim 5, pri Adlešičih. Takrat je bilo možno degustirati ocenjene sokove in žganja, pred podelitvijo pa so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju:
> Miroslava Rožmana – predsednika čebelarske zveze Bele krajine, ki je predstavil usmeritve za kvalitetno pridelavo medu in
> Matjaža Baumgartnerja – iz podjetja Metrob, ki je podal nekaj priporočil za kvalitetno predelavo sadja v žganja.
Poročilo 14. Ocenjevanja domačih žganj in sadnih sokov
⇒ Ocenjevanje sokov na domačiji Raztresen v Rimu v letu 2016
Na ocenjevanje je prispelo 30 sokov (lani 24): 14 območje KP Goričko, 13 območje Bele krajine, 1 iz Kočevske, 2 iz Hrvaške.
Vrsta vzorcev:
10 bistrih jabolčnih sokov in 1 motni, 3 mešani sokovi z osnovo jabolčnega soka, 5 grozdnih sokov, 5 nektarjev, 2 aroniji in 2 mešana soka z osnovo aronije ter po en kutinov in sok češnja – ribez.
Točkovanje:
Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-4 točk), bistrost (0-4 točke), vonj (0-4 točk) in okus ( 0-8 točk). Upoštevali so deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja.
Ocenjevanje po pravilniku in dosežene medalje:
Točke | Priznanje | Sokovi |
18,00 – 20,00 | ZLATO | 16 |
16,60 – 17,99 | SREBRNO | 12 |
15,00 – 16,59 | BRONASTO | 2 |
Značilnosti sokov na ocenjevanju:
Jabolčni sokovi so bili v večini čisti, bistri, ustrezne barve, skladnega okusa in pasterizirani na optimalni temperaturi,
razveseljujejo tudi dobre kvalitete sokov in nektarjev drugih sadnih vrst: višnje, kutine, hruške, marelice, aronije, maline ter grozni sok.
Ocenjevanje je pokazalo, da je zelo veliko kvalitetnih bistrih sokov, ter da pridelovalci težijo k raziskovanju in mešanju različnih kombinacij in iskanju novih okusov. Splošna ocena za sokove je, da je kvaliteta zelo visoka.
⇒ Ocenjevanje domačih sadnih žganj in likerjev
Ocenjeno je bilo 22 žganj (lani 20): 10 iz Bele krajine, 5 iz KP Goričko, 3 iz Kočevske, 2 iz Ljubljanske regije, ter po 1 iz Posavja in Dolenjske.
Na ocenjevanju so bila naslednja žganja: 5 jabolčnih žganj, 9 hruševih žganj, 5 slivovih žganj ter po 1 kutinovo, breskovo in tropinovo žganje.
Ocenjeno je bilo 6 likerjev (lani 10 likerjev): 3 iz KP Goričko, 3 iz Bele krajine.
Na ocenjevanju so bili likerji kutine, skorša, jurke in mešanice zelišč.
Točkovanje:
Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-1 točk), bistrost (0-1 točke), vonj (0-8 točk) in okus (0-10 točk).
Ocenjevalna komisija je pri ocenjevanju upoštevala deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja:
Večina žganj in likerjev , ki so jih ocenili, je bilo kakovostnih, podeljena so bila naslednja priznanja:
Priznanja | Žganja (22 vzorcev) | Likerji (6 vzorcev) |
ZLATO | 5 | 3 |
SREBRNO | 8 | 2 |
BRONASTO | 6 | 1 |
Večina žganj in likerjev je bilo kakovostnih. Med najboljša žganja so se uvrstila sadjevec, kutinovo in dva slivova žganja ter tropinovec.
Nekaj je bilo tudi napak, ki so se izražale v preveliki količini prvega toka, v kislosti žganja, prekuhanem žganju in nepravilnem redčenju.
Večina ocenjenih likerjev je bilo harmoničnih z lepo izraženo cvetico, npr. po kutini, jurki ali pravi kombinaciji zelišč, pri nekaterih pa je v okusu prevladoval sladkor ali žganje.
Pri ocenjevanju žganj je razveseljivo, da se pojavljajo nekateri novi pridelovalci.
Pripravil: Jani Gačnik, foto: Boris Grabrijan