Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

14. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ IN SADNIH SOKOV na domačiji Raztresen v Rimu

Sadjarsko društvo Bele krajine v sodelovanju z društvom Rim-lan, Javnim zavodom Krajinski park Kolpa in Čebelarsko zvezo Bele krajine v sredo, 30. 3. 2016, izvedlo 14. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ IN SADNIH SOKOV na Domačiji Raztresen v Rimu.

Podelitev priznanj je bilo v petek, 8. aprila 2016, ob 17. uri na Domačiji Raztresen, Rim 5, pri Adlešičih. Takrat je bilo možno degustirati ocenjene sokove in žganja, pred podelitvijo pa so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju:
> Miroslava Rožmana – predsednika čebelarske zveze Bele krajine, ki je predstavil usmeritve za kvalitetno pridelavo medu in
> Matjaža Baumgartnerja – iz podjetja Metrob, ki je podal nekaj priporočil za kvalitetno predelavo sadja v žganja.

 

Poročilo 14. Ocenjevanja domačih žganj in sadnih sokov

⇒ Ocenjevanje sokov na domačiji Raztresen v Rimu v letu 2016

Na ocenjevanje je prispelo 30 sokov (lani 24): 14 območje KP Goričko, 13 območje Bele krajine, 1 iz Kočevske, 2 iz Hrvaške.

Vrsta vzorcev:
10 bistrih jabolčnih sokov in 1 motni, 3 mešani sokovi z osnovo jabolčnega soka, 5 grozdnih sokov, 5 nektarjev, 2 aroniji in 2 mešana soka z osnovo aronije ter po en kutinov in sok češnja – ribez.

Točkovanje:
Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-4 točk), bistrost (0-4 točke), vonj (0-4 točk) in okus ( 0-8 točk). Upoštevali so deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja.

Ocenjevanje po pravilniku in dosežene medalje:

Točke Priznanje Sokovi
18,00 – 20,00 ZLATO 16
16,60 – 17,99 SREBRNO 12
15,00 – 16,59 BRONASTO 2

Značilnosti sokov na ocenjevanju:
Jabolčni sokovi so bili v večini čisti, bistri, ustrezne barve, skladnega okusa in pasterizirani na optimalni temperaturi,
razveseljujejo tudi dobre kvalitete sokov in nektarjev drugih sadnih vrst: višnje, kutine, hruške, marelice, aronije, maline ter grozni sok.

Ocenjevanje je pokazalo, da je zelo veliko kvalitetnih bistrih sokov, ter da pridelovalci težijo k raziskovanju in mešanju različnih kombinacij in iskanju novih okusov. Splošna ocena za sokove je, da je kvaliteta zelo visoka.

 

⇒ Ocenjevanje domačih sadnih žganj in likerjev

Ocenjeno je bilo 22 žganj (lani 20): 10 iz Bele krajine, 5 iz KP Goričko, 3 iz Kočevske, 2 iz Ljubljanske regije, ter po 1 iz Posavja in Dolenjske.

Na ocenjevanju so bila naslednja žganja: 5 jabolčnih žganj, 9 hruševih žganj, 5 slivovih žganj ter po 1 kutinovo, breskovo in tropinovo žganje.

Ocenjeno je bilo 6 likerjev (lani 10 likerjev): 3 iz KP Goričko, 3 iz Bele krajine.

Na ocenjevanju so bili likerji kutine, skorša, jurke in mešanice zelišč.

Točkovanje:
Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-1 točk), bistrost (0-1 točke), vonj (0-8 točk) in okus (0-10 točk).

Ocenjevalna komisija je pri ocenjevanju upoštevala deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja:

Večina žganj in likerjev , ki so jih ocenili, je bilo kakovostnih, podeljena so bila naslednja priznanja:

Priznanja Žganja (22 vzorcev) Likerji (6 vzorcev)
ZLATO 5 3
SREBRNO 8 2
BRONASTO 6 1

Večina žganj in likerjev je bilo kakovostnih. Med najboljša žganja so se uvrstila sadjevec, kutinovo in dva slivova žganja ter tropinovec.

Nekaj je bilo tudi napak, ki so se izražale v preveliki količini prvega toka, v kislosti žganja, prekuhanem žganju in nepravilnem redčenju.

Večina ocenjenih likerjev je bilo harmoničnih z lepo izraženo cvetico, npr. po kutini, jurki ali pravi kombinaciji zelišč, pri nekaterih pa je v okusu prevladoval sladkor ali žganje.

Pri ocenjevanju žganj je razveseljivo, da se pojavljajo nekateri novi pridelovalci.

 

Pripravil: Jani Gačnik, foto: Boris Grabrijan

Središče za dostopnost