Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Velikonočni blagoslov

Blagoslov šunke, hrena, pirhov in drugih jedi na velikonočno soboto je običaj, ki ga v približno takšni obliki kristjani praznujejo že od 4. stoletja. Tudi v Beli krajini so blagoslovi številni in pritegnejo veliko ljudji, zato duhovniki obiščejo tudi podružnične cerkve in kapelice po vaseh, da je gospodinjam pot do blagoslova krajša. Včasih praznovanje velike noči pravoslavnih in katolikov, kljub uporabi različnih koledarjev sovpada, a letos ne. Pravoslavni sosedje bodo letos praznovali velikonočni teden cel mesec pozneje.

Župnik Jože Pavlakovič iz Starega trga ob Kolpi je po obisku podružnic v soboto popoldne blagoslovil velikonočna jedila še v farni cerkvi sv. Jožefa. G. Pavlakovič podobno kot tudi druga dva župnika na območju Krajinskega parka Kolpa upravlja dve župniji, zato ima na velikem območju tudi veliko dela. Poleg vsega pa vendarle najde čas za delo z mladimi, ki se odvajajo zasvojenosti v skupnosti TAV, ki je našla prostor v njegovem župnišču.

Blagoslov ognja, vode in jedil v Malih Selih, ki ga je opravil adlešiški župnik Vinko Guna, pa je ravno v času branja berila obiskal tudi trop ovac belokranjskih pramenk, ki je na pašniku pri kapelici sv. Družine. Vernikom je obisk ovac izzval nasmeške na obrazu, saj je berilo ravno pripovedovalo o prigodi Mojzesove paše ovac.

»Ako se trese nerodovitno sadno drevo na veliko soboto, ko se zopet zvonovi oglasijo, potem znova rodi«, pravi adlešiški pregovor.

Središče za dostopnost