Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

TUDI PTIČI SO MED NAMI

Te dni smo priče odjugi in toplejšemu vremenu…a še pred slabim tednom se nas je dotaknila prava zima z obilnim sneženjem. To je bilo še posebno izdatno na jugovzhodu države. V Krajinskem parku Kolpa je ponekod snežna odeja presegla 80 cm. V takšnih razmerah so vse aktivnosti ljudi presej otežene.

 

Pa težave niso velike le za ljudi. Tudi drugi prebivalci Krajinskega parka Kolpa se morajo v takšnih razmerah spopadati s številnimi ovirami. Veliko bolj se morajo kmetje v takšnih razmerah posvetiti oskrbi rejnih živali. Prav pa je, da ne pozabimo tudi na naše prostoživeče živali. Te so se sicer tokom evolucije prilagodile na življenje v različnih ekstremnih pogojih in jih dobro prenašajo. Seveda takšne razmere prinašajo tudi izgube – a te je narava v življenjski ciklus tudi “vkalkulirala”.

 

Ker je človek v naravno okolje prostoživečih živali skozi stoletja veliko posegal (zadnja desetletja še posebno) in to okolje spreminjal po svoji meri, se živali niso mogle vedno na vse te spremembe ustrezno prilagoditi. Zaradi tega te živali v ekstremnih razmerah potrebujejo našo pomoč.

 

Če se tokrat osredotočimo le na ptiče – ti se našim domovom pozimi še dodatno približajo, jim lahko največje stiske pomagamo prebroditi. Čeprav so tudi ptiči sposobni preživetja v ekstremnih razmerah, pa ta davek izgub lahko pomagamo zmanjšati z dodatnim krmljenjem. Teorije o potrebnosti teh dejanj in obsegu krmljenja so si včasih nasprotujoče, a vendar velja, da lahko z našo pomočjo ekstremne klimatske razmere preživi več ptičev – tudi tistih najbolj ogroženih.

 

Vsekakor je priporočljivo krmljenje ptičev – s tem bomo pomagali preživeti večjemu številu živali, ob tem pa bomo deležni največjega zadovoljstva, – da bomo v svoji bližini lahko opazovali te čudovite živali. Niti ni pomembno koliko krme lahko namenimo – pomembnejše je, da je krmljenje konstantno. Glede na količino hrane, ki jo ponudimo na našem krmišču – bomo deležni tudi velikosti in pestrosti obiska, ki pa bo bolj stabilen, če bomo krmilnice redno oskrbovali. Živalim naredimo medvedjo uslugo, če smo pri tem opravilu neredni  – vzbujamo upanje večjemu deležu populacije – a je potem na voljo manj hrane – za manj živali kot se jih zbere.

 

Velikokrat posvečamo veliko pozornosti izdelavi in postavitvi ptičjih krmilnic – predvsem pri delu z mladino, pozneje pa te aktivnosti nimajo ustrezne nadgradnje v redni oskrbi. Pred nami so šolske počitnice, ko bo to lahko še večji izziv. Poskrbimo, da bodo ptiči v našem okolju vedno ustrezno oskrbovani – če smo jih pričeli dokrmljevati, moramo pri tem vztrajati in jim pomagati prebroditi obdobje z visoko snežno odejo in nizkimi temperaturami.

 

Ptiči nam bodo s svojim rednim obiskovanjem krmišč kjer jih bomo lahko v miru opazovali, vračali ves vloženi trud.

 

Uživajmo ob priloženih fotografijah naših prijateljev iz sosedstva in jih privabimo v bližino svojih domov.

 

Foto: Arhiv KP Kolpa

Središče za dostopnost