Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Toplo za mrzle dni

Sneg je pobelil praktično vso državo, temperature so padle, narava počiva, a ljudje ne.

Tudi v upravi Krajinskega parka se te dni bolj posvečamo papirologiji kot delu na terenu, saj tudi obhodi niso mogoči. Tudi migrantov že teden dni nismo opazili.

 

Je pa to obdobje primerno za druga dela. Pri nas Pečkarke (sekcija KUD Božo Račič Adlešiči) redno organizirajo srečanja – prelo v prostorih KP Kolpa, na katerih se ukvarjajo z ročnimi deli. Zadnja delavnica pod vodstvom mentorice Tončke Jankovič, je izjemoma potekala v novih prostorih PGD Adlešiči (predani v uporabo le pred nekaj dnevi). Ta je bila namenjena polstenju ovčje volne ali filcanju kot s tujko imenujemo ta postopek obdelave ovčje volne.

Tokrat so se Adlešičanke, ki so se jim pridružile tudi kolegice iz Gribelj lotile polstenja – filcanja naravne ovčje volne v tople copate. Plast volne na plast volne, vlaženje s toplo vodo in milom, gnetenje, gnetenje, gnetenje… dodajane barvnih pramen volne, oblikovanje ornamentov…, finalizacija v kopitu (ali pa kar na lastnem stopalu), sušenje…

Preprost postopek, ki pa šele po večih urah marljivega dela, ki mu je potrebno dodati tudi spretnost in občutek za estetiko, da rezultat – veselje ob pogledu na izdelek – prijetno naravno obuvalo.

Tečajnice, ki so se tega dela lotile prvič so ob zaključku preprosto priznale: »Za toliko napornega fizičnega dela in porabljene volne, 45 – 60 € za par copatov ni veliko«. Naše mojstrice namreč včasih prestrežejo tudi kakšno opazko v stilu, da so izdelki predragi. A v njih je kar nekaj naravnega materiala in seveda veliko dela.

 

Tudi vi se lahko odločite podobno: naročite copate po meri pri naših mojstricah ali pa si jih izdelate sami na naših delavnicah. Tudi z nakupom volne: prejice ali mikanke ali pletenih ali polstenih izdelkov boste podprli ohranjanje ogrožene avtohtone pasme ovac belokranjska pramenka (redijo jo le na 24 kmetijah na planetu!) in slikovite belokranjske krajine, ki jo ovce s pašo vzdržujejo. Vse to: ovce, kulturna krajina in domača obrt je del naše tradicije in pomembne dediščine, ki jo je vredno ohraniti.

 

Središče za dostopnost