Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Svetloba na Dunaju – razstava Belokranjke Rezke Arnuš

Rezka Arnuš: »Bela palica, ki jo uporabljajo slepi pri hoji zunaj doma, me že čaka v kotu predsobe. Vem, da bo enkrat postala moja sopotnica. Ne bojim se z njo ven na cesto, strah pa me je, da ne bi mogla več slikati. Že sedaj mi pri slikanju pomaga mož.«

Invalidsko upokojena fizioterapevtka Rezka Arnuš se je popolnoma predala slikarstvu in dejstvo, da ji je ostalo manj kot 5% vida, je pri tem ne ustavi. Velikokrat sodeluje na slikarskih kolonijah v Beli krajini in se redno vrača v Krajinski park Kolpa, imela pa je tudi že veliko samostojnih razstav.

Je rojena Belokranjka, kar se pogosto odraža v njeni izbiri motivov, z možem, ki ji je močna opora, pa živita v Dolenjskih Toplicah. Na eni od slikarskih kolonij KP Kolpa v Žuničih je ustvarila tudi sliki: vile Kolpijanke kot mit iz pripovedi in realno delo njenega otroštva – ko se otrok v igri nevarno približa Kolpi – a ga pred utopitvijo obvaruje angel varuh. Kot se Rezka spominja svojega otroštva so bile utopitve otrok in tudi odraslih takrat precej pogoste.

Rezkino slikarsko delo je bilo izbrano za plakat Svetovnega molitvenega dne (World day of prayer – New York), ki bo marca letos v Sloveniji. Zaradi tega so jo opazili tudi v Avstrijski organizaciji SMD in jo povabili, da razstavlja tudi na Dunaju in 22. januarja je bila otvoritev razstave na kateri je sodelovala tudi slovenska veleposlanica mag. Ksenija Škrilec. Razstava bo odprta do meseca aprila. Ker dobro sodelujemo že vrsto let, ji je Javni zavod Krajinski park Kolpa v okviru svojih možnosti pomagal tudi pri tem dogodku.

Če ne boste imeli priložnosti obiskati razstave na Dunaju, pa si njene umetnine poskušajte ogledati ob kakšni drugi priložnosti, saj so vredne pozornosti.

 

Napisal: Boris Grabrijan

Vir: https://www.lokalno.si/2019/02/06/213707/zgodba/Svetloba_na_Dunaju_razstava_Belokranjke_Rezke_Arnus/

Še nekaj utrinkov iz razstave na priloženih fotografijah – Brane Arnuš:

     

Središče za dostopnost