Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Predstavitev KP Kolpa na razstavi drobnice

V nedeljo 2, junija se je v Semiču odvijala že 25. razstava drobnice, ki jo vse od leta 1994 neprekinjeno pripravlja Društvo rejcev drobnice Bele krajine. To je verjetno edina živinorejska razstava, ki jo v Sloveniji neprekinjeno že petindvajset let organizira kakšno društvo.

Na to nedeljo je bil park okrog gasilskega doma Semič  prepoln obiskovalcev, ki so tudi imeli kaj videti in doživeti. Domači rejci so na ogled pripeljali več kot 100 ovac in koz, posebnost so bile oslice istrske pasme z mladički, ogromno je bilo kuncev in perutnine, prav cvetela pa je revija pastirski psov pasme šarplaninec in tornjak, ki je tudi proslavljala petindvajseto obletnico.

Na 16 stojnicah so se predstavljali lokalni ponudniki hrane in izdelkov domače obrti, na gostinski stojnici društva pa so poleg pijače spravili v promet 17 na ražnju pečenih jagnjet, 70 kg ovčjih čevapčičev in 70 obrokov ovčjega golaža. Povpraševanje je bilo veliko večje, a društvo je zmoglo zagotoviti toliko.

Javni zavod Krajinski park Kolpa pa je prireditev izkoristil za predstavitev svojega dela širši zainteresirani javnosti. Najpomembnejše je bila predstavitev dela na CLLD projektih v katere je vključen LAS Dolenjske in Bele krajine.

V okviru CLLD projekta Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine: VOLNA, LAN, KONOPLJA se je predstavilo vse tri pomembne surovine in njihova uporaba, mogoče je bilo tudi pokušati konopljine izdelke. Postopek z volno je bil prikazan v celoti: ustrezna reja in vhlevljanje živali na način primeren za kvalitetno volno, striža ovc, sortiranje in skladiščenje volne, pranje, česanje, mikanje, predenje, tkanje in pletenje iz domače volne. Predstavitev striženja je izvedel državni prvak v Alojz Novak – Slavc, ki se pripravlja na skorajšnje Svetovno prvenstvo  – Golden Shears, ob komentarju BG o striži in postopkih sortiranja. Prav tako tudi o vseh postopkih nadaljnje obdelave. Demonstracijo predelave volne je opravilo Društvo RimLan in Pečkarke iz KUD Božo Račič Adlešiči.

Pri projektu CLLD sodelovanje med različnimi LAS skupinami – Novi izzivi Slovenske drobnice pa je KP Kolpa, ki je izvajalec partnerske organizacije RC Novo mesto izvedel demonstracijo razseka in konfekcioniranja jagnječjih trupov. Izjemno zanimanje obiskovalcev za drugačno pripravo mesa drobnice pa je bilo zaključeno s pokušino odličnega mesa. Vse postopke je izvedel vrhunski strokovnjak za kulinariko in predavatelj na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled mag. Jože Zalar. Naslednja podobna delavnica v projektu – priprava jedi iz mesa drobnice bo v kratkem izvedena na Turistični kmetiji Žagar v Damlju (možno še omejeno število prijav za brezplačno delavnico).

Pozornost jubilejni prireditvi so s svojo navzočnostjo izkazali tudi vsi trije Belokranjski župani.

Avtor: Boris Grabrijan

Središče za dostopnost