Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Pohod po sejemski poti v Krajinskem parku Kolpa

V ponedeljek 30. aprila je v organizaciji Preloških muzikantov, Prostovoljnega gasilskega društva Zilje in Javnega zavoda krajinski park Kolpa stekel tradicionalni pohod po Sejemski pešpoti. Pot je speljana med Žuniči in Vinico (kjer je bilo nekoč znano lokalno sejmišče) v dveh različicah: ob Kolpi in v »hribovski« varianti. Tako kot so jih nekoč uporabljali ljudje, če so se peš odpravili na sejem na Vinico, ki je potekal vsak drug ponedeljek. Lani je pohod potekal iz Zilj na Vinico (kjer so Ziljani zaigrali prizor sejmarjenja), letos pa v nasprotno smer: iz Zilj ob Kolpi do Žuničev in prek Krtinjeka in Balkovcev nazaj v Zilje kjer se je družabni dogodke nadaljeval s kresovanjem.

Pohodniki so imeli več postankov: v Grdunih v Centru za doživljanje biodiverzitete, kjer jih je poleg osvežilnih napitkov pričakala tudi razstava »V objemu reke in belih brez« ter v Šokčevem dvoru v Žuničih kjer je bil poleg tradicionalnega sprejema in ogleda muzeja ter razstav v rokodelskem centru možen tudi preizkus električnih koles. Javni zavod Krajinski park Kolpa namreč kot član LAS Dolenjske in Bele krajine sodeluje v projektu »Kolpa e-bike« – Alternativna mobilnost ob reki Kolpi, ki je delno sofinanciran s sredstvi Evropske unije – Evropski sklad za regionalni razvoj.

1.maja popoldne lahko preizkusite vožnjo električnega kolesa tudi na Vinici – nekaj koles bo na voljo v gostišču pri Benetiču. Kmalu pa bo možen tudi stalen najem koles, ki nam zelo olajšajo ogled Krajinskega park Kolpa – ena od točk izdaje koles in polnilnih postaj bo tudi pri Benetiču na Vinici.

Vabljeni!

Središče za dostopnost