Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Velika noč

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujemo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt, ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovi (pogovorno žegna) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko; suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.

Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečemo tudi vuzem.

 

vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_no%C4%8D

Središče za dostopnost