Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Krajinski park Kolpa – Reka Kolpa je mejna reka s sosednjo Hrvaško na jugovzhodu Slovenije

Leta 1998 je bil ustanovljen Krajinski park Kolpa, njegovo poslanstvo pa je ohranjanje naravnega okolja reke Kolpe. Zavarovano območje parka se razprostira ob reki Kolpi med Starim trgom in Dragoši v občini Črnomelj v Beli krajini. Osrednja znamenitost je reka Kolpa s svojo dolino, ki večkrat spremeni značaj.

Reka iz ozke doline preide v kanjon s strmimi in previsnimi stenami, na koncu pa se spremeni v leno nižinsko reko, ki se vije po široki ravnici. Reka Kolpa je življenjsko okolje številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Ob njej so tudi pomembna gnezdišča sive čaplje. Znanstveniki so opazili, da se v naravno okolje vračajo tudi bobri. Bober je največji evropski glodavec, ki se odlično potaplja in slovi po gradnji svojih jezov ali bobrišč, v katerih ima svoj brlog.

V krajinskem parku najdemo toliko naravnih in kulturnih spomenikov, da je nemogoče vse našteti in opisati. Med naravnimi posebnostmi izstopajo vrtače, kraški izviri, ki jim Belokranjci pravijo »zdenci«, in steljniki – brezovi gozdovi s praprotjo. Med tehniškimi kulturnimi spomeniki pa so zagotovo številni mlini, ki so danes večinoma opuščeni. V zgornjem toku reke Kolpe jih je nekoč delovalo kar 86. Nekateri med njimi so mleli moko, drugi so poganjali žago, spet tretji pa so imeli kovačnico.

Slovenska legenda pripoveduje, da je v krajih ob Kolpi nekoč živel junak Peter Klepec. Vile so mu podelile nadnaravno moč, da je lahko iz doline pregnal vsiljive tujce. Še danes se zdi, da je svet ob Kolpi pozabljen od ljudi. Zato pa je toliko več priložnosti za pustolovska doživetja. Reko boste najlepše doživeli, če se boste po njej odpravili na divji spust z raftom. Da o poletnem plavanju v topli reki sploh ne govorimo! Razlogov za »zeleni« obisk krajinskega parka Kolpa je več kot dovolj.

Vlasta Mlakar

vir: http://www.mladinska.com/moj_planet/potepanja_po_sloveniji/3659

Središče za dostopnost