Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

»BILO JE« – ličkanje debelače in cufanje perja

V petek zvečer so v gostilni Veselič v Podzemlju nadaljevali s ciklom prireditev »Bilo je«, ki ga organizirajo Toni Gašperič, Ljudska knjižnica Metlika in Gostilna Veselič.

Tokrat so se spominjali ličkanja debelače in cufanja perja, prireditev pa so soustvarjali člani društva Rim lan iz Adlešičev. Pripovedovali in prikazali so kako je potekalo ličkanje debelače in kako je izgledalo to jesensko druženje na vasi.

Vsak večer so se zbrali vaščani pri drugem sosedu in to je bilo zelo zabavno. Bilo je veliko heca in petja. “Debelavno” – ličkanje so takrat uporabljali za »štozake« – ležišča na postelji, iz njega so izdelovali cekarje, pletli steklenice in copate. Starejše ženske pa so cufale perje –kokošje, račje, gosje ali purje. Nacufano perje so uporabljali za »pouštre« – vzglavnike, če je bilo perja veliko se je naredil tudi »kovter« – odeja. Tako so preživljali zimske večere, da niso minili v dolgočasju, pač pa ob pogovorih, hecu ter tudi petju. Točno tak je bil tudi petkov večer – poln smeha in nostalgije.

Toni Gaperič o ličkanju debelače:

 

Vir: http://radiokrka.si/clanek/novice/foto-bilo-je-lickanje-debelace-in-cufanje-pirja-682045

Središče za dostopnost