Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Končni izlet v šoli nekoliko drugače?

Te dni Krajinski park Kolpa obiskuje veliko šolskih skupin različnih starosti in iz skoraj vseh koncev Slovenije. Kot pravijo, so z videnim zadovoljni in tudi prijetno presenečeni. Med drugimi so nas te dni obiskali tudi tretji letniki Gimnazije Nova Gorica in skupaj smo preživeli dan ob Kolpi.

Ker gimnazija prihaja na izlete v Belo krajino že več let, smo tokrat dan preživeli nekoliko drugače.

V Šokčevem dvoru so dijaki prejeli osnovno informacijo o naravi, okolju, zgodovini in domačih obrteh. Nadaljevali smo s čebelarjenjem in pokušino medenih pridelkov, nato pa preživeli dan na pohodu, kjer smo spoznavali različne avtohtone živali in rastline. Videti je bilo mogoče tudi nekaj pomembnih postopkov dela na kmetiji, spoznati skrivnosti oglarjenja in kuhanja apna. Izvedeli smo, kako pomembni so koristni organizmi za travniške sadovnjake in kako jim pomagamo preživeti v naravi, kako pomembna pomoč so lahko delovni psi na kmetiji in kakšno varstvo lahko nudijo pašnim živalim. Na pohodu so dijaki spoznali več različnih pasem ovac, govedi, oslov, konjev, prašičev, kokoši, prepelice in še veliko drugega.

Mogoče je na koncu koncev še najpomembnejši osebni stik – dotik živali, rastline, izdelka, kar danes ni več samoumevno. Tudi počitek in pastirska malica ob Kolpi, ki so si jo pohodniki pripravili sami je odlično teknila. Dijaki so bili kljub precej pešačenja videti zadovoljni, mi pa jih lahko pohvalimo kot učence, ki so pokazali veliko mero discipline in zanimanja za predstavljeno snov. Prav tako tudi čestitke očitno uspešnemu profesorskemu zboru, ki je dijakom dal potrebne osnove.

Z Novogoričani se zagotovo snidemo prihodnje leto. Kaj pa Vi? Nas bi mogoče obiskali tudi Vi in spoznali majhne skrivnosti velikega sveta Narave?

Pridite! Kolpa, bele breze in Belokranjci Vas pričakujemo.

Središče za dostopnost