Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Kako nastane Adlešička pisanica

V tednu pred veliko nočjo pogovor velikokrat nanese na velikonočne dobrote. Najbolj aktualno v tem času je barvanje in krašenje pirhov. V Beli krajini za veliko noč uporabljajo ime »vuzem« in za vuzem v Adlešičih pišejo pisanice.

V javnem zavodu Krajinski park Kolpa pripravljajo delavnice, kjer se lahko naučimo pisanja pisanic. To rokodelsko dejavnost predstavijo tudi v vrtcih in šolah. Tako sta gospa Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa in gospa Anica Cvitkovič, ki že zelo dolgo izdelujeta pisanice, obiskali tudi vrtec Otona Župančiča v Črnomlju, kjer sta najmlajšim predstavili in pokazali, kako se izdelujejo Adlešičke pisanice.

Jajce najprej prebodemo z veliko iglo in ga spihamo. S posebnim pisalom, ki mu rečemo pisač ali pisalka, pišemo na jajčno lupino s čebeljim voskom, ki ga segrevamo nad svečo. Popisano jajce namočimo v hladno vodo z natopljenim rdečim krep papirjem. Z voskom popisan del jajca se ne obarva. Nato ponovno pišemo na rdečo jajčno lupino. Ko zaključimo s pisanjem, zakuhamo jajca v vodi s tekstilno črno barvo. Vosek se stopi, ornamenti ostanejo v barvi jajčne lupine ali rdeči, ostali del jajca pa se obarva črno. Danes se pisanice uporabljajo predvsem kot spominek.

Otroci v vrtcu so bili nad predstavitvijo navdušeni. Za nekatere je bilo to novo doživetje, drugi pa so se s pisanicami že srečali.

pripravila: Sandra Murgelj

 

Središče za dostopnost