Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Danes je svetovni dan voda; tudi v KP Kolpa nekateri še vedno brez vode iz pip

Na Konferenci Združenih narodov o okolju (UNCED) leta 1992 v Riu de Janeiru, je bil 22. marec predlagan kot Svetovni dan voda. To je dan, namenjen opozarjanju javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Vsako leto je določena nova tema in slogan, ki se osredotoča na nek specifičen problem, povezan s tematiko voda. Letošnji slogan dneva voda je »Ne prezrimo nikogar«.

Odgovorni so si ob tem zadali obveznost: do leta 2030 vsem zagotoviti dostop do pitne vode in poskrbeti za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor, je ob tej priložnosti sporočil » … da se v Sloveniji premalo zavedamo, da nas bogati kakovostna voda in da je pitje vode iz pipe ni samo bolj zdravo, ampak tudi okolju prijaznejše kot poseganje po ustekleničeni vodi.”

KP Kolpa

V Krajinskem parku Kolpa pa se danes spomnimo sokrajanov, ki še vedno nimajo dostopa do vode iz pipe. Kljub velikim spremembam od druge polovice 90. let do danes, ko je vodovod dobilo skoraj 20% gospodinjstev, so v naši bližini še vodno ljudje, ki sebe in živino oskrbujejo izključno s kapnico. In seveda se ozremo na vse naše vodotoke, z lepotico Kolpo v ospredju in tudi manjšimi mokrišči, kot so kali, ki jih obnavljamo in vzdržujemo. Nekateri niso zgolj habitat dvoživkam in žuželkam, pač pa jih zopet uporabljajo tudi kmetje za napajanje živine.

Teme Svetovnega dneva voda v preteklih letih so bile: Kakovost voda (2010), Voda za mesta – odgovor na izzive urbanizacije (2011), Voda in varnost hrane (2012), Sodelovanje na področju upravljanja vodnih virov (2013), Voda in energija (2014), Voda in trajnostni razvoj (2015), Boljša voda, boljše zaposlitve (2016), Zakaj odpadna voda (2017), Narava za vodo (2018).

 

Avtor: Boris Grabrijan

 

Središče za dostopnost