Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Gregorjevo (12. marec) – dan ko se ptički ženijo!

O Gregorjevem je Ivan Feliks Šašelj 1906 v Bisernicah zapisal:

»V Adlešičih pravijo, da se ta dan tice ženijo. Zato starši pošiljajo otroke nalašč v grmovje, češ da bodo dobili tam baril vina i povitice, kar je ostalo ticam od pira (ženitvine)«.

Takrat je v Adlešičih tudi veljalo, da je prvi pomladni dan že za Valentinovo (14 februar).

Ker smo pozimi pridno zalagali ptičje krmilnice in s tem pomagali drobnim ptičkom v najtežjih trenutkih (letos zima ni bila huda, a v času snežne odeje, so bili ptiči hvaležni za našo pomoč), so nas te dni ob jutrih pričeli razveseljevati s svojim petjem. Sedaj je čas, ko se pripravljamo tudi na skorajšnji povratek ptic selivk, ki so poleti ali v jeseni odletele od nas.

Na prihod ptic selivk se v Krajinskem parku Kolpa vedno dobro pripravimo. Na osnovnih šolah izvedemo predavanja o selivkah, posebno kmečkih lastovicah, izdelujemo ptičje valilnice in jih nameščamo v bližino naravnih vrednot in ob pohodnih poteh. Prebivalci parka (in tudi iz drugih delov Bele krajine) pa nam iz različnih koncev pričnó javljati svoja opažanja: kdaj so prvič slišali kukavico, kdaj so se v domači hlev vrnile kmečke lastovice, kdaj je pričel gnezdo obnavljati štrk in kdaj se mu je pridružila njegova partnerica ter podobno. V daljšem časovnem obdobju nam bodo ti podatki lahko povedali veliko o vedenju ptic in o morebitnih spremembah v okolju. Tudi klimatskih spremembah. Trdimo lahko, da se danes lastovice vračajo 12 dni prej kot so to počele pred 20 leti. Kako bo v bodoče?

Tudi letos vas vabimo, da se nam pridružite pri spremljanju vračanja ptic selivk – v mednarodnem merilu se projekt imenuje Spring Allive. – Projekt je stekel leta 2006 v Evropi in se je v naslednjih letih razširil še v Azijo in Afriko, njegov namen pa je spremljati pot ptic selivk, ki vsako leto dvakrat preletijo ogromne razdalje.

Pridružite se nam in sporočajte svoja opažanja.

Ste vedeli, da je kaplan in župnik Šašelj v Adlešičih 38 let (v devetnajstem in dvajsetem stoletju) spremljal ptice selivke in opazoval druge ptiče ter vse to popisal v kroniki?

Središče za dostopnost