Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

DIRIN DIRIN DUKA – Razstava in prireditev ob 130. obletnici rojstva Boža Račiča – Kumeta

»… Danes pouk odpade, ker sem šel v Črnomelj po meljo, da bo žena deci spekla povitico… Nadučitelj Božo Račič” takšno sporočilo je na šolskih vratih Ljudske šole v Adlešičih pred 97 leti pričakalo učence. Verjetno zaradi tega niso bili posebno žalostni.

Legenda med učitelji in spodbujevalci domače obrti v Adlešičih, Beli krajini in vsej Sloveniji: Božo Račič – Kume je v Adlešičih služboval le 5 let, a med ljudmi pustil neizbrisen pečat. Tudi sam je bil z Adlešiči zaznamovan za vedno.

 

130. obletnice njegovega rojstva se bomo spomnili z otvoritvijo razstave o njegovem življenju in delu v Domu krajanov Adlešiči ter spominsko slovesnostjo društva, ki nosi njegovo ime; KUD Božo Račič Adlešiči.

 

Vabljeni v petek, 22. decembra, ob 19. uri v Adlešiče.

 

Organizatorji razstave so: Javni zavod Krajinski park Kolpa, Slovenski etnografski muzej, Belokranjski muzej Metlika in KUD Božo Račič Adlešiči. Avtorici razstave pa sta Kumetova vnukinja kustosinja Mojca Račič in pravnukinja Maruša Račič, oblikovalka.

 

Več v priloženem vabilu.

 

V prilogi tudi fotografiji knjižice Račičevih otroških pesmi, ki je razstavljena v Washingtonu in nam jih je pravkar posredoval Borut Žunič, »naše gore list«, ki je uslužbenec slovenskega veleposlaništva.

Središče za dostopnost