Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Adlešičan na krilih atletike

25. aprila je praznoval 97. rojstni dan uspešen Adlešičan, olimpijec Marko Račič

 

V prostorih osnovne šole v Adlešičih se je na Markovo (25. april) leta 1920 v družini legendarnega nadučitelja Boža Račiča – Kumeta in Kristine (roj. Pelko) rodil Marko Račič, kot drugi od Račičevih petih otrok. Zgodnje otroštvo je preživel v Adlešičih in se takrat naučil pravega adlešiškega narečja, ki ga je ohranjal še precej časa po preselitvi v Ljubljano. Oče je namreč še pred Markovim začetkom šolanja nastopil službo v Ljubljani.

 

Marko je že zelo zgodaj pokazal nagnjenje k športu in ga ves čas šolanja gojil – vadil je pri Sokolih, ki pa niso posebej gojili atletike. O njegovih tekaški sposobnosti so zvedeli v klubu Ilirija in ga povabili k treningu. Prvič je tekmoval prav na svoj 17. rojstni dan in še brez vodenega treninga in prave opreme zmagal v svoji kategoriji v sprintu na 100 metrov. Nato so uspehi kar sledili drug za drugim in že v prvi sezoni je postal v mladinski kategoriji nepremagljiv. Specializiral se je kot sprinter na 100 in 200 metrov, tekel pa tudi v drugih kategorijah.

 

Marko je končal leta 1941 učiteljišče, a ker med vojno ni dobil službe (poučeval le kratek čas v Tuhinju pri Kamniku) je naredil še železničarski tečaj za vlakovnega odpravnika in se tako ponovno srečal z Belo krajino, saj v letih 1942-1943 delal na železniški postaji Črnomelj.

Po vojni je nadaljeval šolanje za učitelja telesne vzgoje v Beogradu – in potem v jugoslovanski prestolnici ostal kar 20 let.

 

Marko je tekmoval po vsej (kraljevini in socialistični) Jugoslaviji, po Balkanu in Evropi in na drugih kontinentih. Sodeloval je na Balkanskih igrah, Evropskem prvenstvu Sredozemskih igrah, višek njegovega športnega tekmovanja pa je bila udeležba na poletnih olimpijskih igrah 1948 v Londonu. V Londonu je nastopil v dveh disciplinah: teku na 400 metrov (Marko se je uvrstil v četrtfinale) in štafeti 4 X 400 metrov (štafeta zasedla končno 12 mesto).

Marko je kariero aktivnega športnika končal 1952 leta potem, ko je v posameznih disciplinah 40 X nastopil za reprezentanco. Bil je tudi kapetan Jugoslovanske atletske reprezentance v katero je bil poklican 16 X. Pozneje je nadaljeval profesionalno kariero kot trener, selektor in športni funkcionar. V letih 1960-1968 je bil selektor jugoslovanske ženske atletske reprezentance.

 

Marko se je s športom ukvarjal tudi pozneje in se v okviru možnosti še vedno. Njegova druga strast pa je statistika in velja na področju športne statistike za »vseveda«.

 

Z dr. Rajkom Šugmanom (nekdanji dekan Fakultete za šport v Ljubljani) sta leta 2013 napisala biografijo o Makovem življenju in delu z naslovom »Na krilih atletike« v kateri lahko izveste vse o Marku Račiču.

 

Marko; Tvoji Adlešičani ti kličemo: še na mnoga leta!

Središče za dostopnost