Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Polstenje naravne ovčje volne

MATERIALI IN PREDMETI, POTREBNI ZA IZVEDBO:
Volnena mikanka, trdo milo, topla voda in milnica, kos mehurčkaste folije, brisača

PREDVIDEN ČAS IZVEDBE:
1 ura 30 minut

POTEK DELA:
Pri polstenju ustvarjamo kar za mizo. Udoben stol nam pride prav, lahko pa tudi stojimo. Vsak udeleženec ima pred seboj mehurčkasto folijo, na njej blazinico iz volnene mikanke in milo.

Mikanko si razdelimo v 3 plasti. Prvo plast ovijemo okrog mila, nanjo nanesemo milnico. Nežno stiskamo z dlanmi, poskrbimo, da je volna v celoti zmočena.

Z naslednjo plastjo mikane volne ovijamo milo tako, da ga pokrijemo še iz drugih strani, po potrebi dodamo nekoliko milnice in nežno stiskamo. Ovijemo še tretjo plast volne in poskrbimo da bo v celoti namočena z milnico. Pri tem preverimo, da je milo v celoti enakomerno pokrito z volno, oblikujemo v gladko površino. Lažje bo šlo, če pri tem uporabimo mehurčkasto folijo: milo zavijemo vanjo, z rokama pa ga nežno nekajkrat obrnemo. Če je volna presuha, dodajmo malce milnice, če je premokro in polno pene, popivnajmo z brisačo.

Zdaj je čas za krašenje mila. Prste do suhega obrišemo, da si pripravimo (majhne količine!) raznobarvnih kosmičev volne. Pukamo jih iz konca volnenega klobka, tako se lepše odvijejo, mi pa jih bomo lažje polagali na pripravljeno milo z osnovnim ovojem iz enobarvne volne.

Barvne kosmiče nežno raztegnemo po površini: v mrežo, trakove, lahko oblikujemo krogce, cvetlice, srčke,… po potrebi nanje dodamo malce milnice. Okrašeno milo trdo zavijemo v mehurčkasto folijo in pričnemo s polstenjem: kot bi delali snežno kepo med dlanmi nežno obračamo v folijo zavito milo, ga drgnemo z vseh strani, medtem ko počasi štejemo do 20.
Odvijmo folijo in preverimo, če je vzorček na svojem mestu. Po potrebi dodamo ali odvzamemo milnico, saj mora pri polstenju volna imeti zadosti mokrote, da se ob drgnjenju lahko vlakna med seboj prepletajo.

Z drgnjenjem mila v foliji nadaljujemo do popolnega prepleta volnenih vlaken na našem milu. Večkrat preverimo vzorček in mokroto volne.

Volnena srajčka na milu je zadosti spolstena, ko s prsti ne moremo več dvigniti vrhnje plasti volne, oziroma je barvni vzorček popolnoma vdelan v osnovno podlago. Zdaj lahko milo z novo volneno srajčko operemo pod curkom tople vode. Odvečno mokroto popivnajmo s čisto brisačo in pustimo, da se posuši.
Suh volneni ovoj bo lepo dišal po milu. Izdelek lahko uporabite kot dišavo v predalu vaše pisalne mize ali med oblekami v omari. Lahko se z njim umivate: namočite, da se volneni ovoj speni, nežno s krožnimi gibi zdrgnete kožo in tako ustvarjate učinek pilinga in prekrvavitev kože.

Naj vam bo ustvarjanje in uporaba mila v volneni srajčki v veselje!

 

MALO ZGODOVINE:
Volna je naravni material, ki so ga ljudje že v pradavnini pričeli uporabljati sebi v prid. Ima številne odlične lastnosti, gotovo pa nas najbolj navdušuje njena toplotna izolacija.

Polstenje je prijetna aktivnost, pri kateri iz nežne, mehke, tople volnene mikanke z enakomernim ritmičnim gibanjem ustvarjamo naravne in za uporabo zdrave izdelke.

Polstenje je eden prvih načinov (tehnik) predelave volne za oblačila. Najstarejši dokazi o polstenju so bili najdeni v Turčiji, pred 8500 leti, prvi zapisi o volni pa segajo v čas Babilonije.

Volneno mikanko, ki ji pravimo tudi predivo ali prečesana volna, lahko uporabljamo za mokro ali suho polstenje (filcanje), pa tudi za predenje v volneno nit. V Beli krajini so včasih ovce strigli dvakrat na leto – ko hruške cvetijo in ko hruške medijo. Volno so oprali kar v Kolpi, ali v večjih posodah, potem pa jo prečesali (pregrdašili) s pomočjo dveh krtač z zelo tankimi in gostimi iglicami. Ročna predelava volne je zahtevala precej časa, a s tem vsaj ni bilo nobenih stroškov. Izdelki iz volne v mrzlih zimah še dan danes pridejo zelo prav.

Ovce danes pretežno strižemo z električnimi škarjami. Za domačo porabo, ko je volna oprana in suha si volno prečešemo z ročnim ali električnim mikalnikom.

 

NABAVA MATERIALA IN PRIPOMOČKOV:
Volneno mikanko v naravni barvi je moč kupiti na kmetiji Vučji ogrizek v Velikih Selih (Boris Grabrijan, 041 366 501), skupaj z barvnimi odtenki jo lahko kupite v trgovini Kvačka v Črnomlju (Katja Grašak, 031 363 366), v trgovini Rayher in podobnih prodajalnah.
Milo je moč kupiti v bližnji trgovini, za koži prijaznejše umivanje pa predlagamo uporabo naravnega domačega mila, ki ga lahko kupite pri rokodelcih (npr. BIBI – Bernarda Kump, 040 175 711, KUPALA, Irena Regovec, 041 904 787).

PRIPOROČENO ŠTEVILO UDELEŽENCEV NA DELAVNICI: 6 do 12
PRIMEREN PROSTOR ZA IZVEDBO: na prostem ali v zaprtem prostoru z mizo
PRIMERNA STAROST UDELEŽENCEV: od 6 let
ZNANJE, KI GA UDELEŽENCI PRIDOBIJO NA DELAVNCI: Občutek za ritmično gibanje dlani po površini, obdani z namiljeno volneno mikanko – mokro tehniko izdelave polsti (filca) iz naravne volne.

 

MOŽNOST NADGRADNJE DELAVNICE Z DODATNIMI VSEBINAMI:
Izdelava različnih izdelkov iz volnene polsti:
– Drobni predmeti in okraski (obeski za ključe, etui za mobilni telefon, tablico,…
– Polstenje podritnika, copat, cekarje, torbice
– Polstenje na svilo (nuno polstenje)

 

CENA DELAVNICE:
Polstenje mila v volneno srajčko: 6 € / osebo, vsaj 12 udeležencev
Polstenje copat, cekarjev, torbic: 40 € / osebo, izvaja se za vsaj 2 do 10 udeležencev.
Polstenje na svilo: 60 € / osebo, izvaja se za vsaj 2 do 10 udeležencev.

V ceno storitve je vključen potrebni material, lokacija delavnice: Adlešiči. Za izvedbo v večjih (šolskih, društvenih in drugih organiziranih) skupinah pokličite: 041 622 877, Tončka Jankovič

Središče za dostopnost