Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Osip (Josip) Šest, režiser, scenarist, pedagog, prevajalec, pisatelj

Osip (Josip) Šest, režiser, scenarist, pedagog, prevajalec, pisatelj

Rojen 23. julija 1893 v Metliki, umrl 22. maja 1962 na Golniku

Rojen v Metliki, osnovno šolo pa je obiskoval v Krškem in v Cerknici, realko v Ljubljani kjer leta 1911 obiskuje tudi Enoletni gledališki tečaj, ki ga vodi legendarni Milan Skrbinšek. Leta 1913 zaključi tudi dunajsko Ottovo gledališko šolo. Ob pričetku 1. svetovne vojne je vpoklican in poslan na rusko fronto, kjer leta 1915 pristane v ujetništvu. Po oktobrski revoluciji se vključi v rusko družbeno življenje in se zaposli v gledališču v Rjazanu in potem v Moskovskem narodnem domu. Tu se seznani tudi z gledališčem K. S. Stanislavskega. Po povratku v domovino 1919 je angažiran v obnovljeno Narodno gledališče v Ljubljani in že sezono 1920/21 postane eden glavnih režiserjev v Drami. Na odre slovenskih gledališč je času svojega ustvarjanja postavil dela svetovno znanih ustvarjalcev.

Med obema vojnama in do konca druge vojne je predaval gledališko igro in recitacijo na Konservatoriju glasbene matice in kasneje na Akademiji za glasbo, operno dramaturgijo, režijo in dikcijo.
Med nagradami, ki jih je prejel za svoje ustvarjalno delo je treba omeniti vsaj diplomo francoskega ministrstva za prosveto v Parizu, ki jo je dobil 1925 leta in Prešernovo nagrado leta 1953.
Pomembnejša književna dela, ki jih je objavil: Kar po domače (1936, 1962, 1994), Enaintrideset in eden (1937), Sezam, odpri se! (1955).

Osip Šest je smatran kot prvi moderni režiser na Slovenskem.

 

Avtor: Boris Grabrijan

Središče za dostopnost