Jože Starešinič – Jurkov (1958-2016)

Jože Starešinič – Jurko, 2.januar 1958 – 16. november 2016

Če bi bil danes še med nami bi peli in tamburali pred njegovo hišo VSE NAJBOLJŠE ZA TE…, tako kot vrsto desetletij doslej. A to ni več mogoče saj nas je izvrsten glasbenik in dober človek žal veliko prezgodaj zapustil.

Jože se je profesionalno ukvarjal s tekstilom in sodeloval v vseh stadijih vzpona in padca belokranjske tekstilne industrije, a njegova prava ljubezen je bila vedno glasba. Točneje tamburica. S tem preprostim instrumentom se je spoprijateljil že v rani mladosti in ji ostal zvest do groba. Tudi v letih ko so vsi okrog njega navdušeno nažigali rock and roll, je Jože mirno brenkal na tamburico. Pravzaprav je  v celoti obvladal cel tamburaški orkester, saj je lahko vskočil na katero koli mesto v tamburaški skupini.

Bil je tudi prepričljiv gledališčnik, natančen organizator, učitelj, a vedno predvsem glasbenik. V najzgodnejših letih harmonikar, od desetega leta naprej pa predan tamburanju. Vse od otroštva je sodeloval v Preloški folklorni skupini, po njenem zatonu pa postal vodja in zaščitni znak Preloških muzikantov. Z njimi je prekrižaril vso Belo krajino, Slovenijo, velik del Evrope, pri načrtih za turnejo po Kanadi in ZDA pa ga je ustavilo pešajoče zdravje.

V le petih letih obstoja preloških muzikantov je z njimi nastopil 280 krat; 40 teh nastopov je bilo dobrodelnih. V različnih sestavah je nastopil tudi na večini prireditev Javnega zavoda Krajinski park Kolpa. Skupaj smo posneli tudi več dokumentarcev: Božič na Preloki (Vaš Kanal), Apnenica (RTV Slovenija), Steljarija (RTV Slovenija)… Skupaj smo se lotili tudi prvega koncerta Valček s Kolpo (tradicionalni koncert), poimenovan po istoimenski uspešnici, ki jo je na besedilo Tonija Gašperiča uglasbil Jože. In še veliko, veliko podobnih dogodkov.

Pravijo, da se le smrti ne da premagati z ničimer. Veliki ljudje dokazujejo nasprotno. Tudi Jože.

  • Njegovi prijatelji iz KUD Preloški muzikanti so na Fb stran zapisali:

Vrsto let se je leto za Preloške muzikante začenjalo 2. januarja. Danes bi naš Jože praznoval svoj 60. rojstni dan in z veseljem bi ga presenetili z obiskom, a snidenje bo…nekoč….nekje…

  • Prijatelji na Hrvaškem iz društva Zora, Prilišče pa:

Gubitkom Jožeta naša tiha Kupska dolina postaje još tiša, s njim nestaje i dio nas. Vjerujemo i znamo da će još dugo, dugo živjeti u svojim djelima u kojima ostavlja neizbrisiv trag.

Misli njegovih prijateljev zbral: Boris Grabrijan

 


Warning: file_get_contents(http://www.arso.gov.si/vode/podatki/stanje_voda_samodejne.html): failed to open stream: No route to host in /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-content/themes/lc-blank-Child/simple_html_dom.php on line 76

Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function find() on bool in /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-content/themes/lc-blank-Child/functions.php:98 Stack trace: #0 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-includes/shortcodes.php(355): get_kolpa_temperature() #1 [internal function]: do_shortcode_tag() #2 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-includes/shortcodes.php(227): preg_replace_callback() #3 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-content/plugins/live-composer-page-builder/includes/header-footer.php(673): do_shortcode() #4 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-content/plugins/live-composer-page-builder/includes/header-footer.php(705): dslc_hf_get_headerfooter() #5 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-content/themes/lc-blank/footer.php(15): dslc_hf_get_footer() #6 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-includes/template.php(783): require_once('/var/www/vhosts...') #7 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-includes/template.php(718): load_template() #8 /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-include in /var/www/vhosts/kp-kolpa.si/httpdocs/wp-content/themes/lc-blank-Child/functions.php on line 98