Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Jesenska zgodba v Krajinskem parku Kolpa

To je bil res en lep jesenski dan!

Na tradicionalnem dnevu odprtih vrat Krajinskega parka Kolpa ta konec tedna ob praznovanju jeseni je bilo tudi tokrat zelo pestro in zanimivo. Veliko stojnic lokalnih rokodelcev in pridelovalcev, razstave, kulturni program, prijateljsko druženje.

Kot posebnost so tokrat obiskovalci Šokčevega dvora lahko preizkusil tudi vožnjo z električnimi kolesi (ki jih bo že v prihodnji sezoni KP Kolpa ponudil ozaveščenim obiskovalcem parka) in seveda spoznali kako lahko je premagovati strmine. Zakaj ne bi bil ogled turističnih zanimivosti enostaven, hiter in okolju prijazen, tudi če nimamo vrhunskih kolesarskih sposobnosti? Domet baterije kolesa zlahka zadosti dnevnemu gostu v Krajinskem parku Kolpa. Ki pa bo že prihodnje leto tudi poln polnilnih postaj.

Še enostavneje je bilo za tiste ki so se odločili preizkusiti katero od treh predstavljenih KIA vozil. Zanimiva je kalkulacija o stroških vozil na električni pogon. Z električnim Soulom KIA, potrebujemo za vsakodnevno vožnjo iz Črnomlja do Novega mesta (kar opravi največ naših delavskih dnevnih migrantov) in nazaj manj kot 1 €, če avtomobil polnimo na domači elektro vtičnici. Glede na domet avtomobila – ki je do 250 kilometrov ga je torej potrebno polniti le 2-3 krat tedensko. Sicer pa je na hitri polnilni postaji mogoče takšno vozilo napolniti v 20 minutah do 80 % zmogljivosti baterije. Ob vsem tem je potrebno upoštevati, da ob registraciji vozila ni potrebno plačati stroška cestnine in kar je najpomembnejše vozilo v okolje ne oddaja nevarnih izpustov. Na ogled je bilo tudi vozilo KIA Niro, ki deluje na princip klasičnega Hybrida in služi zmanjševanju porabe goriva zaradi električnega pogona do 60km/h. Za sladokusce pa je bila na voljo še luksuzna limuzina KIA Optima s Hybridno PLUG IN tehnologijo.

Večina gostov je izkoristila tudi možnost pogovora z uslužbenci parka in ponudniki, prisluhnila vodičem ob vodenem ogledu muzeja na prostem in kot tradicionalno prisluhnila prijateljem KP Kolpa – Preloškim muzikantom.

Posebno pozornost je tokrat pritegnilo Kamišibaj gledališče Brede in Darka Kočevar. Težko bi rekli kdo je v papirnatem gledališču (kot je dobesedni prevod japonske besede kamišibaj) bolj užival: najmlajši ali odrasli. Darko Kočevar je ob tej priložnosti tudi napovedal pomemben dogodek, ki se bo v Sloveniji odvil prihodnje leto – Svetovni kongres gledališč kamišibaj. Eno od prizorišč bo tudi Šokčev dvor v Žuničih, ko si bomo lahko ogledali nastope najpomembnejših skupin – tudi iz njegove domovine – Japonske. Vabljeni že danes na kamišibaj predstave v mesecu maju v Žuniče.

Zvečer pa smo izvajalci in udeleženci prireditve na skupni večerji z Žuničani, ki nas pri teh aktivnostih podpirajo tudi nazdravili.

 

Ja, to je bil res en lep jesenski dan. Hvala vsem, ki ste ga nam pomagali narediti takšnega.

 

 

Središče za dostopnost