Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Ivan Tomšič (1838–1894)

Ivan Tomšič, (Vinica 4. december 1838 – 17. april 1894 Ljubljana)

Ivan Tomšič, ki je postal znan učitelj, vzgojitelj, prevajalec in pisatelj; se je rodil na Vinici v družini učitelja Bernarda Tomšiča in Katarine roj. Malnerič. Šolanje je pričel na rojstni Vinici in ga nadaljeval v Ljubljani (tudi s finančno pomočjo dr. Janeza Bleiweisa). Leta 1860 konča učiteljišče in nato službuje v Tržiču in Ljubljani. Leta 1889 je bil imenovan za okrajnega šolskega nadzornika.

Veliko je pisal in objavljal v takratnih leposlovnih in strokovnih glasilih (Vedež, Slovenski glasnik, Primorski Ilirijan, Primorec, Besednik, Torbica) in bil urednik knjižice za mladino – »Knjižica slovenskej mladini«. Ustanovil je tudi list Vrtec in ga urejal vrsto let. Veliko je tudi prevajal in prirejal različne učbenike. Njegov pisateljski opus je obsežen in vsestranski. Pisati je začel zgodaj – pod vodstvom očeta Bernarda. Pisal ali prevajal je predvsem različne vzgojne in poučne prispevke za šolo, ustvaril pa je tudi nekaj del s področja naravoslovja (Prirodoslovje v podobah) in kmetijskih nasvetov (Poboljšani sosedje ali sadjereja v pogovorih za domače ljudstvo, Poljedelstvo v ljudskih šolah, Gospodarsko-kmetijska šola za učitelje, O mokroti in močvirnosti zemlje, O gnojnej jami ali gnojišču, v obširnejšem delu Srenja pod lipo pa je napisal enajst pogovorov o kmetijstvu.

Očitno je imel zaradi kmečkega okolja v katerem je odraščal tudi poseben občutek za kmetijstvo saj se je udeležil tudi posebnega seminarja Kmetijstvo za učitelje na Dunaju.

Središče za dostopnost