Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Šokčev dvor Žuniči

Muzej na prostem in kulturni spomenik lokalneg pomena, Šokčev dvor Žuniči,

je edinstven primer ohranjene stavbne dediščine v Beli krajini. Šokčev dvor je leta 2007 postal informacijski center,  kjer vas skozi doživeto zgodbo o zavarovanem območju Krajinski park Kolpa, navadah in življenjskih razmerah v Beli krajini nekoč, predvsem v vaseh ob Kolpi ter ohranjeni kulturni dediščini v Beli krajini, popeljeta Boris in Tončka.

 

Za obisk se najavite na mobilni številki: 041 366 501 (Boris), 041 622 877 (Tončka)

ali preko elektronske pošte: info@kp-kolpa.si

 

Vstopnina… zajema sprejem s svežo, pravkar pečeno Belokranjsko pogačo ter šilcem žganja (za odrasle) ter predstavitev zavarovanega območja Krajinski park Kolpa in kulturne dediščine Bele krajine.

Odrasli: 6 € / osebo,      Šolarji in dijaki: 4 € / osebo

Minimalni znesek vstopnine = 60€

 

Štiristranično zaprta domačija – dvor, je značilna za vasi ob Kolpi, med Damljem in Gribljami. V osrednjem delu Bele krajine ni zaslediti tovrstnega, po Uskokih povzetega, načina gradnje. Ob vstopu skozi osrednja (dvorna) vrata, se zgodba začne…

Volna, lan in konoplja so še danes čislani naravni materiali, ki so jih Belokranjci še do nedavna s pridom uporabljali, predvsem za obleko. Lan in konopljo so predelovali s pomočjo lesenega orodja (bet, tukača, trlica, greben, rašek, preslica, vreteno, kolovrat, kištica za klobka, loparček, statve (krosna),…) in veliko ročnega dela. Sejali so aprila. Lan se puka julija, konoplja se seka avgusta ali v septembru, da pa bi aprila lahko že vkrojili nove obleke, se je potrebno dodobra potruditi s tučnjo, trenjem in česanjem vlaken, nato predenjem niti, beljenjem z bukovim pepelom in tkanjem v platno.

 Pregovorne resnice:

Ovce se strižejo dvakrat na leto; ko hruške cvetijo in ko hruške medijo.

Lan je lan, z njim je dela leto in dan!

Deca rastejo kot konoplja!

Šokčev dvor lahko obiščete tudi ob najavljenih javnih prireditvah.

Javni zavod Krajinski park Kolpa pripravi spomladanski dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu naravnih parkov (24. maj), Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru pa se zgodi ob Sv. Mihaelu, zavetniku kmetijske biotske raznovrstnosti.  Na vrtu domačije se predstavijo lokalni kmetje in rokodelci, na bližnjih pašnikih pa se lahko ustavite ob domačih živalih: ovce, osli, prašiči,… Ob tem poteka pester program s predstavitvami aktivnosti na projektih, pa tudi domače glasbe ne manjka. Ogled je za udeležence brezplačen.

 

Središče za dostopnost