Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Blagoslov velikonočnih jedi v KP Kolpa

Tokrat smo obiskali blagoslov velikonočnih jedi na Vrhovcih v Adlešiški fari, ki ga je opravil župnik Vinko Guna. Vrhovčani so prav te dni zaključili obnovo kapelice Žalostne matere ob državni cesti Adlešiči – Vinica. Vsa dela so opravili domačini sami, ki so tudi zbrali vsa potrebna finančna sredstva. Zadnja večja obnova kapelice je bila leta 1985, saj so jo ob gradnji ceste zaradi neprevidnosti izvajalcev hudo poškodovali.

Sicer pa ima kapelica, ki je bila zgrajena leta 1836 zanimivo zgodbo. Pravzaprav dve. Po prvi naj bi jo zgradila brata  Veselič, po domače Kovačeva, ki sta krošnjarila po nemškem. Tam ju je doletela vojna, ki jima je preprečila vrnitev domov. Zaobljubila sta se, da če ostaneta živa, v domači vasi v zahvalo postavita kapelico. Očitno sta preživela, ker kapelica stoji. Po drugi (danes slišani verziji) pa naj bi jo po povratku iz Amerike postavil eden od Kovačevih fantov, ki se je v neurju na ladji prav tako zaobljubil postaviti kapelico, če preživi neurje. Kapelica je bila prvič obnovljena in prekrita s pločevino 1907 leta. Potomci Kovačevih so imeli ključ kapelice vse do II. svetovne vojne, danes pa jo upravljajo Pintarjevi, ki se tudi pišejo Veselič – tako kot tudi drugi Vrhovčani in katoliški del Marindolcev.

 

Sicer pa so Vrhovci znani tudi po istoimenskih – »Vrhovskih vrtačah« ali kot jim pravijo domačini vrhovske drage. Kompleks ožjega zavarovanega območja skoraj 55 ha strmih in globokih vrtač na območju Gorenjcev, Marindola in Vrhovcev ima zaradi svoje pomembnosti tudi status naravnega spomenika (enega od 16 v Krajinskem parku Kolpa). Poleg zanimive kraške krajine je območje pomembno zaradi biotske pestrosti rastlin, metuljev in kobilic.

Obiskali smo še žegen v Malih Selih pri kapelici sv. družine, ki spadajo v Adlešiško faro in pri kapelici sv. Nikolaja v Žuničih.

V Žuničih, ki so v fari Preloka je blagoslov opravil prelat dr. Janez Gril. Ekonom novomeške škofije pride včasih pomagat upokojenemu adlešiškemu župniku, ki upravlja tudi preloško faro. Adlešiški župniki upravljajo in versko oskrbujejo faro Preloka že vse aprila 1975. Zadnji župnik na Preloki je bil Leopold Čampa: (rojen 1909 v Velikih Poljanah, za župnika posvečen leta 1932, umrl pa 30. marca 1975 na Preloki, kjer je tudi pokopan). Župnik Čampa je umrl prav na vuzem – veliko noč.

In lepo preživite vuzemske praznike.

  

Središče za dostopnost