Povezava na YouTube

Povezava do E-poštePovezava na FaceBook

Bila je Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru 2018

Konec tedna smo v informacijskem centru Krajinskega parka Kolpa v Žuničih speljali tradicionalni jesenski Dan odprtih vrat.

Tokrat smo se posvetili razstavi rejnih živali (obiskovalci so se lahko ukvarjali z osli, ovcami različnih pasem, najatraktivnejši pa so bili pujski pasme mangulica), predstavitivi dela na projektih CLLD Kolpa e-bike in Volna, lan, konoplja, prav tako pa tudi na projektih CLLD, ki jih izvajajo LASi po različnih koncih Slovenije in v njih sodelujemo tudi mi: Zgodbe rok in krajev ter Novi izzivi slovenske drobnice.

BV vodenem ogledu je bilo mogoče spoznati tradicionalni dvor in življenje v njem, obiskovalci pa so lahko sodelovali tudi pri tučnji lanu in konoplje, spletanju konopljinih vrvi, pisanju pisanic, vezenju prtičkov, pletenju, kvačkanju in podobno. Najatraktivnejše je bilo tokrat tudi pranje volne ter mikanje z ročnim in električnim mikalnikom. Po več desetletjih pa smo v Beli krajini zopet nasnuli statve z volnenimi vlakni. K temu, v veliki meri pozabljenemu opravilu smo pristopili s pomočjo mentorice Alme Vičar, ki se je k nam pripeljala iz Škofjeloških hribov, iz nekdanjega centra usnjarstva Vrhnike pa so se nam pridružile mojstrice izdelave ovčjih kožuhov. Kot posebnost izdvojimo še lončarstvo Skoliber, sicer pa je bila ponudba na stojnicah bogata in pestra, sodelovali pa so lokalni pridelovalci in mojstri domače obrti.

Podobno prireditev prihodnjič izvedemo ob Mednarodnem dnevu naravnih parkov, ki je 24. maj.

 

 

 

Središče za dostopnost