10. Jurijev pohod po grajski pešpoti (Žuniči – Dragoši); ob Svetovnem dnevu Zemlje

Podrobnosti dogodka

  • Datum in čas :
  • Kategorije:

Javni zavod Krajinski park Kolpa že tradicionalno organizira

JURIJEV POHOD PO GRAJSKI PEŠPOTI.

 

Tokrat se bomo na pohod odpravili 22. aprila (na velikonočni ponedeljek). Ta dan ni le velikonočni ponedeljek, temveč tudi Svetovni dan Zemlje. Le dva dni pozneje, 24. aprila, pa bomo obeležili pomladni praznik  – Jurjevo.

 

Zbirno mesto in prijavnina:  Adlešiči – Stari pod,  od 8.30 do 9.00 ure

Avtobusni prevoz v Žuniče: ob 9.00 uri (sledi kratka predstavitev muzeja na prostem in kulturnega spomenika Šokčev dvor Žuniči, ob 9.30 uri pa se odpravimo po poti)

Malica: od 12. ure, Stari pod Adlešiči

 

Startnina: 10,00 € na udeleženca, otroci do 16 let 5,00 €.

Za predhodne prijave (do 20. 4. 2019) znaša startnina le 8,00 €, otroci do 16 let 4,00 €.

V startnini je zajet avtobusni prevoz od Starega poda na startno mesto v Žuničih, pri Šokčevem dvoru, topel obrok in priložnostno darilo.

Slikovita pešpot je speljana iz Žuničev čez Paunoviče, nato skozi steljnike do kala v Miličih, kjer si bomo ogledali življenje v tem mokrišču. Obiskali bomo tudi pravoslavno cerkev Sv. Petra in Pavla, nato pa se po vhojeni stezi spustili do reke Kolpe in jo nekateri prehodili vse do Dragošev.

Na organiziranem pohodu večini udeležencev zadostuje 9 kilometrska trasa, ki se konča v “Adlešičkem Bregu”, pri Starem Podu. Čeprav pot ni naporna in poteka v prijetnem okolju, pa predvsem dejstvo številnih postankov, ko pohodnike k počitku, prigrizku in dobri kapljici povabijo prijazni domačini botruje temu, da je ura poldne in čez ko pridemo mimo lokala Stari pod.

Tisti bolj vneti jo mahnejo naprej, mimo Kuzminega mlina v Pobrežju, vse do severovzhodne meje zavarovanega območja Krajinski park Kolpa – do Dragošev in potem tudi nazaj v Adlešiče, kar znese že dobrih 20 kilometrov.

Iz zaključne točke v Dragoših (počivališče pri kapelici, ob cesti), vam lahko priskrbimo tudi prevoz na iztočno točko, kjer boste parkirali vaš avtomobil (Stari pod, Adlešiči).

Vljudno vabljeni na tradicionalni Jurijev pohod po Grajski pešpoti, saj bo ob druženju zagotovo  praznik še lepši.