::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSvetovni dan okolja

5. junij je svetovni dan okolja!

 

Letos poteka pod geslom "Planet te potrebuje - združimo se v boju proti podnebnim spremembam".

 

Ena od oblik nasilja nad okoljem so tudi emisije, ki posledično vplivajo na podnebne spremembe. Najbolj umazana naj bi bila energetika, saj je največji povzročitelji emisij toplogrednih plinov.

 

Raziskovalci menijo, da kroženje ogljika v naravi prispeva okrog 330 milijard ton ogljikovega dioksida na leto. Približno polovico tega absorbirajo oceani.

 

Koncentracije ogljikovega dioksida so od začetka industrijske revolucije do danes narasle iz 280 ppm na okrog 370 ppm. V kolikšni meri so na to povečanje vplivale človekove dejavnosti, še vedno ni enotnega konsenza.

 

Nekatere ocene kažejo, da znaša antropogeni vpliv okrog sedem do osem milijard ton ogljikovega dioksida na leto. ÄŒetudi je ta videti nepomemben v primerjavi z globalnim ogljikovim kroženjem, je verjetno zadosten, da lahko poruši naravno usklajen sistem.

 

Tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa po svojih močeh prispeva k ohranjanju okolja, posebno skrbi za zavarovano območje ki ga upravlja.

 

Lahko tudi vi prispevate k manjšim emisijam?

Vsak dan!

 

Danes mogoče simbolično uporabite drugačno prevozno sredstvo - ne osebnega avtomobila, pač pa javna prevozna sredstva, kolo, čoln ...

 

Datum novice 05-06-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner