::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVUGLENICA - Å¡e veste, kaj je to?

Tudi v Krajinskem parku Kolpa zagorela oglarska kopa!

 

Oglarstvo - nekoč zelo pomembna gospodarska panoga na slovenskem podeželju je skoraj izginila iz našega vsakdana. Prizadevanja posameznikov in tradicionalna akcija Zavod za gozdove ob Tednu gozdov pa stremi k temu, da se s simboličnim prižigom kop ob istem trenutku spomnimo na to pomembno a izumirajočo dejavnost.

 

Nekoč številni kovači so potrebovali velike količine oglja za svoje vsakdanje delo. Danes ta dejavnost izkorišÄa druge tehnološke rešitve, a je oglje še vedno potrebno v nekaterih dejavnostih: nepogrešljivo pri pripravi žara, če ne uporabljamo elektrike ali plina, v manjših količinah pa v farmacevtski industriji, pridelavi eksploziva in podobno.

 

V petek 29 maja je v skupni akciji istočasno - ob 18. Uri v Sloveniji zagorelo 19 kop. Med njimi tudi kopa v Močilah pri Starem trgu ob Kolpi, ki jo je s pomočjo Polanskega turističnega društva v okviru projekta "Povezovanje in usposabljanje rokodelcev ter razvoja centrov rokodelcev", pristop LEADER, pripravil Javni zavod Krajinski park Kolpa. Slavnostni prižig kope je opravil direktor KP Kolpa Boris Grabrijan, s pomočjo mentorjev, ki so vodili delovno skupino - Jurijem Špeharjem in Petrom Kavškom, ter pobudnikom akcije Andrejem Držajem iz ZGS, sicer članom Sveta JZ KP Kolpa.

 

Tržani Starega trga, ki so spremljali dogodek, pa so se lahko zabavali ob zvokih Tonija Verderberja, direktor KP Kolpa pa je za to priložnost (kot ovčerejec) prispeval belokranjsko jagnje na ražnju (… in pripadajočo količino pijače).

 

Vuglenica ali vuglenka kot pravijo oglarski kopi v Beli krajini bo po slabem tednu kuhanja (žganja v BK) dala približno 70 kg oglja na m3 drv. Pridelek iz kope bo porabljen v promocijske namene - delno za dogodke KP Kolpa in za avkcijo s katero bi zbrali denar za dokončno ureditev okolice Kala v Močilah, ki ga z veliko truda ureja turistično društvo in KS Stari trg ob finančni podpori KP Kolpa in številnih sponzorjev.

 

Vabljeni, da si ogledate delo oglarjev v tem tednu, povabili pa vas bomo tudi na prireditev na kateri lahko z odkupom pridelanega oglja prispevate k ureditvi Močil.

 

Projekt delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop LEADER, delno JZ KP Kolpa.

Postavitev oglarske kope je stekla tudi ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije, OE Novo mesto (Andrej Držaj - vodja odseka za gojenje in varstvo gozdov),  GG Novo mesto (Alojz Puhan, vodja PE ÄŒrmošnjice), predvsem pa članov Polanskega TŠD Stari trg ob Kolpi in drugih.

 

Nosilec projekta: Javni zavod Krajinski park Kolpa.

 

Datum novice 29-05-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner