::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveZILJSKE VRBE

Vzdrževalna dela na naravnih vrednotah!

 

Ob reki Kolpi je še ohranjeno večje število zelo starih vrb, ki imajo obseg debla od tri pa tudi do šest metrov. Največji kompleks vrb je pod vasjo Zilje v KS Vinica, kjer raste na bregu reke Kolpe 17 vrb.

 

Štiri so zasajene točkovno, ostale pa v liniji drevoreda. Te vrbe imajo obseg debla v prsni višini nad 340 cm. Najdebelejša celo zavidljivih 525 cm. Sestoj vrb v tem predelu ob reki Kolpi zaključujejo topoli.

 

Javni zavod Krajinski park Kolpa je v sodelovanju z lastnikom v dneh po prvomajskih paznikih, ko je vreme končno omogočilo varno delo opravil vzdrževalna dela na zavarovanih ziljskih vrbah.

Ob čišÄenju votlega debla, odstranjevanju parazitskih plezalk so bile delno na enem drevesu obrezane tudi veje, da bi krošnjo oblikovale v značilno "glavo", kot je nastajala nekoč, ko so lastniki drevesa obrezovali redno, saj so veje potrebovali za pletenje različnih izdelkov. Pozneje pa so les potrebovali za izdelovanje "špeljk" za koline in seveda nekoč nepogrešljive večnamenske "nečke" ter druge izdelke.

 

Glede na nadaljnji razvoj  in rezultat obrašÄanja drevesa bo izvedena tudi rez ostalih dreves. Zaradi interesa in skrbi lastnika kakor tudi širše skupnosti upamo, da bodo drevesa, ki so očitno doživela veliko starost (ki jo bomo poskušali strokovno določiti) dajala senco tudi naslednjim rodovom.

 

Mogoče tudi namig za izlet - Ziljske vrbe so tudi ob Sejemski pešpoti (Žuniči-Vinica) in vsekakor vredne vašega ogleda. Pod njimi lahko počijete, prosimo pa, da vas prelepa lokacija ne premami, da bi na njej prirejali piknik.

 

Datum novice 08-05-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner