::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveUsposabljanje za vodnike raftov v Radencih ob Kolpi

Usposabljanje za vodnike raftov

 

Sezona čolnarjenja na reki Kolpi se naglo bliža, tako bosta vodostaj Kolpe in temperatura vode kmalu primerna za kopanje. Topla voda pa ni pogoj za športnike  in tudi tekmovalce na divjih vodah, kakor tudi ne za usposobljene vodnike ter reševalce iz vode. Rafting zveza Slovenije že več kot desetletje organizira seminarje za vodnike raftov, saj se je izkazalo, da je preverjanje znanja vodnikov postala nuja, potem ko so številne nesreče v zadnjih letih zaznamovale športne in rekreativne dejavnosti na vodi.

 

Minuli konec tedna (24. - 26. aprila) je na območju Krajinskega parka Kolpa -  v Radencih ob Kolpi, potekal učni program za pridobitev naziva VODNIK RAFTA, Strokovni delavec I, z mednarodno udeležbo. Martin Lindič, sekretar RZS je na Kolpo privabil 35 udeležencev iz različnih koncev Slovenije (iz različnih Slovenskih rek), iz Hrvaške in celo Bosne in Hercegovine, od koder se je seminarja udeležil selektor Kajakaške reprezentance BIH g. Senad Zulič - Bjeli.Udeleženci - po večini z veslaškimi izkušnjami,  so na tridnevnem usposabljanju opravili strokovni preizkus.

 

Razveseljivo je, da je možnost izobraževanja izkoristilo tudi več prebivalcev s področja Kolpe. Ti bodo varneje vodili svoje čolne po reki, ali pa bodo dobili možnost občasne zaposlitve pri podjetnikih, ki se na Kolpi ukvarjajo z oddajanjem plovil ali izvedbo spustov po reki.

 

Potreba po preverjanju znanj vodnikov je postala nuja na poti k večji varnosti na slovenskih rekah. Ob številnih predpisih, ki jih morajo pri izvedbi športnih in rekreativnih aktivnosti upoštevati (Zakon o varstvu pred utopitvami, Uredba o ukrepih za varstvo pred utopitvami pri organiziranih športnih dejavnostih, Zakon o plovbi po celinskih vodah, Pravilnik o naravnih kopališÄih) je potrebno tudi znanje iz prve pomoči ter reševalnih izkušenj.

 

Torej vabljeni na Kolpo - naši turistični ponudniki vam omogočajo varen spust po eni najtoplejših in najčistejših rek v Sloveniji, ob tem pa boste spoznavali številne zanimivosti v zavarovanem območju Krajinskega parka Kolpa.

 

Fotografije: Tončka Jankovič Martin Lindič, Janez Zrnko.

 

 

Datum novice 26-04-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner