::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveMlaji in kresovi postavljeni

Prvomajska tradicija

 

Tako kot povsod po Sloveniji (in še kje po svetu) se tudi v Beli krajini pripravljajo na praznovanje 1 maja s postavljanjem visokih mlajev in kresov, ki bodo zagoreli na predvečer praznika.

 

Skupine, ki pripravljajo vse potrebno za praznovanje so imele veliko dela z izborom ustreznega drevesa, njegovim transportom in potem s samo postavitvijo. Ob tem je potrebna velika spretnost in uigranost ekipe, saj je lahko v trenutku nepazljivosti uničen ves trud velikega števila ljudi. Kot je komentiral eden od članov takšne ekipe, so včasih uspešno postavljali mlaje le s preprostimi pripomočki, danes pa stotisoče eurov vredna mehanizacija ne daje nobenega jamstva za uspešno postavitev mlaja.

 

Ob napornem delu pa morajo družbe, ki kresove postavljajo, te tudi varovati vse noči in dneve, saj se neredko zgodi, da konkurenčna skupina - tako za hec- prižge pripravljen kres kakšen dan prej, kot je to načrtovano.

 

Na fotografijah utrinki iz postavljanja kresa in mlaja v Adlešičih in ÄŒrnomlju "Na kozjem placu", ki ima zagotovo eno najdaljših in trdnih tradicij.

 

 

Datum novice 29-04-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner