::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDelavnica na otoku Vilm

Krajinski park Kolpa sodeloval na mednarodni konferenci!

 

Mednarodna akademija za varstvo okolja na otoku Vilm, ki deluje v okviru Nemške Zvezne akademija za varstvo okolja, je v času od 14 do 18 aprila izvedla seminar namenjen upravljavcem zavarovanih območij. Na predavanjih so številni predavatelji iz vse Evrope predstavljali tudi drugačne vrednote teh območij. Parke javnost (posebno še strokovna) največkrat pozna po njihovih naravnih vrednotah, manj opažene in slabše strokovno pa so obdelane tudi druge vrednote. Namen tega seminarja je bil strokovnjakom, ki prihajajo predvsem s področja bioloških ved, predstaviti drugačen pogled, druge pomembne vsebine. Govora je bilo o pomenu zavarovanih območij v luči globalnih klimatskih sprememb, velikega pomena za oskrbo s primerno pitno vodo, pomenu parkov za splošno zdravje, pomembnosti za turistično dejavnost, nalogah za ohranjanje kulturnih vrednot ter pomenu ohranjanja biodiverzitete v kmetijstvu, ki je velikokrat prisotno v zavarovanih območjih. Vse te in tudi vplive iz osnovne dejavnosti poskušajo upravljavci meriti z različnimi metodami in orodji.

 

Posameznim sklopom predavanj so sledile delavnice v majhnih skupinah, ki so iskale rešitve za konkretne primere.

 

Pomen kulturnih vrednot v naravnem zavarovanem območju je bil skozi primer ohranjanja tradicije in razvoja uporabne vrednosti; predstavljen na vzorcu Krajinskega parka Kolpa. Po predavanju direktorja KP Kolpa Borisa Grabrijana, so se slušatelji seznanili tudi z dejanskimi postopki in izdelki. Ena od delavnic je bila posvečena tudi ocenjevanju in vrednotenju tega dela v KP Kolpa.

 

Na poznem družabnem večeru pa so si udeleženci seminarja ogledali tudi film RTV Slovenija "Steljarija na Preloki", diaprojekcijo fotografij iz območja Kolpe, poskusili pa so tudi tipične jedi in seveda nazdravili s kozarcem rujnega, ki ga je prispevala klet Dolc iz Drašičev.

 

Poleg strokovnega prispevka je to bila še ena promocija Krajinskega parka Kolpa in Bele krajine.

 

Datum novice 20-04-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner