::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveIzobraževanja čebelarjev

Prizadevanja čebelarjev za zdrav zarod in dober pridelek medu so že zelo stara. Tako kot v drugih panogah, pa se tudi čebelarji srečujejo z novimi izzivi in težavami. ÄŒebele so zadnja leta, še posebno pa letos v vsej Evropi zelo ogrožene in še vedno veliki pomori čebel niso razjasnjeni.

 

Ne glede na vse mogoče vzroke, pa čebelarji ne spijo in želijo na svoji strani urediti vse kar bi lahko prispevalo k boljšemu zdravju čebel . Velika težava je parazit varoa, ki čebel zelo ogroža.

 

Krajinski park Kolpa je na Belokranjski čebelarski učni poti v Žuničih v soboto in nedeljo nudil prostor in organizacijsko pomoč za delavnici na katerih so se čebelarji seznanili z potrebnimi ukrepi in tehniko zatiranja varoe. V soboto so čebelarji iz Zasavja obiskali Šokčev dvor in Belokranjsko čebelarsko učno pot, izlet pa izkoristili še za predavanje in prikaz zatiranja varoe. Tako kot Zasavcem, je tudi članom črnomaljskega čebelarskega društva svetovalec za čebelarstvo Vlado Auguštin razložil in nazorno prikazal postopke zatiranja varoe.

 

Belokranjski čebelarji so dobili tudi že pripravljeno mešanico pripravka za zatiranje varoe in so jo lahko odnesli s seboj in v postopkih priprave čebel na prezimovanje opravili tudi vse potrebno za zatirane nadležnega zajedavca.

 

Namen Belokranjske čebelarske učne poti je dosežen: obiskujejo jo laiki in strokovnjaki, domačim čebelarjem pa služi v izobraževalne namene.

 

Datum novice 12-10-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner