::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveGREGORJEVO v Poljanski dolini ob Kolpi

Kot že veste je Bela krajina zakladnica kulturnega bogastva. Pred vami je  prispevek in fotografije Petre Madronič, ki nam je poskušala pričarati stari običaj, ki je bil nekoč v navadi v Poljanski dolini v Beli krajini.

 

 

V Poljanski dolini je bilo nekoč v navadi, da se je zbrala skupinica otrok in šla od hiše do hiše ter prosila za darove. Sprevod so sestavljali ženin in nevesta ter svatje. Bili so v nošah, ženin in nevesta pa v oblekah od obhajila. Okrašeni so bili s cvetjem rese, ženin in nevesta sta imela okrašen klobuk in ruto ter na levi roki venček, svatje pa so imeli na prsih zataknjen šopek. Za darove so imeli pripravljene košare ali culice.

 

Otroška FS Stari trg ob Kolpi že nekaj let obuja ta slovenski praznik ljubezni in hodi od hiše do hiše, prepeva pesmico "En pastirček ovce pase" in prosi darove:

 

"Mi smo prišli k vam na gosti,

da bi nam dali sega dosti.

Več nam bote dali,

več bote ob Miholi s pola pobrali."

 

"Dajte nam, dajte

groša i kruha,

dajte nam jajac,

masti iz čupa,

dajte nam

špeha i klobas,.".

 

" Mi smo prišli da nam date štiri jajca,

žlico moke, skledo v roke.

Ak' ne date tega sega

'zet vam čemo mlad'ga sina."

 

Otroška FS se je tako v soboto popoldne, 14. 3. 2009, v spremstvu staršev in vodje FS Mire Madronič, odpravila po Poljanski dolini in prinašala pomlad ter dobre želje. Gospodinje so zadnje čase zelo radodarne in se Gregorčkov nadvse razveselijo, tako da je od hiše do hiše odmevalo:

 

"Hvala, hvala na tem daru,

gospodinji, gospodaru.

Mi se čemo odpočiti i vas bogu izročiti!"

 

 

Datum novice 18-03-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner