::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePravoslavna poroka v Miličih

Poroka v cerkvi Sv. Petra in Pavla v Miličih je redkost

 

Na področju Krajinskega parka Kolpa je poleg pestre in zanimive pokrajine značilna tudi raznolika in pisana sestava prebivalstva. Večino prebivalstva na tem področju je uskoškega porekla iz različnih predelov nekdanje Avstrije in Ogrske ter Otomanskega imperija.

 

Uskoki so prihajali na mejno področje ob reki Kolpi daljše obdobje, med zadnjimi pa je bila skupina Srbov iz področja današnje Bosne, ki jo je pripeljal general baron Lenkovič. Po daljšem obdobju nomadskega življenja se je srbska skupnost ustalila na področju vasi Marindol, Miliči in Paunoviči.

 

Skupnost je vseskozi ohranjala svojo narodnostno, kulturno in religiozno identiteto. V vasi Miliči stoji srbska pravoslavna  cerkev Sv. Petra i Pavla v kateri po potrebi mašuje pop Jelenko Stanković iz Srbskih Moravic na Hrvaškem.

 

V obdobju po 2. svetovni vojni tudi več desetletij ni bilo nobene cerkvene poroke - delno zaradi mešanih zakonov s katoliki, še bolj pa zaradi odmika ljudi od cerkve. Sedaj se stare navade, vključno s krsti in porokami vračajo nazaj, so pa še vedno zelo redke, zato je dogodek, kot smo ga imeli priložnost videti v soboto 14 februarja zelo zanimiv. Po treh leti je bila v Miličih ponovno pravoslavna poroka, poročila pa sta se Rajko Bunjevac (po domače Katić) iz Marindola in Dragica Povše iz Dolenjcev.

Poleg svatov so obred spremljali tudi domačini, saj je tudi sami slabo poznajo to obredje.

 

Veliko sreče mladoporočencema.

 

Datum novice 14-02-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner