::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveObčinska proslava ob kulturnem prazniku

Podeljena Župančičeva pleketa in diplomi

 

Tudi v ÄŒrnomlju je bila ob priložnosti Slovenskega kulturnega praznika proslava s katero so Belokranjci obeležili ta, za slovenski narod pomemben praznik, obenem pa so podelili tudi občinska priznanja za dosežke na kulturnem področju. Po slavnostnem govoru Marjetke Balkovec Debevec, kustosinje-muzejske svetovalke v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani (sicer  mag. etnologije in prof. zgodovine) in podelitvi priznanj, je sledil kulturni večer z dramo Toneta Partljiča: Krivica boli v izvedbi Igralske skupine KUD Lepa Anka iz Preloke.

 

Najvišje priznanje občine ÄŒrnomelj za leto 2009 - Župančičevo plaketo je dobila Igralska skupina ZIK ÄŒrnomelj (za desetletno uspešno delovanje), Župančičevi diplomi pa sta bili podeljeni ustanovitelju kmečkega muzeja na Obrhu Antonu Jesihu in Kulturno umetniškemu društvu BOŽO RAÄŒIÄŒ iz Adlešič.

 

KUD Božo Račič, ki je bilo formalno ustanovljeno 1922 leta, je leto 2008 sklenilo kot stoletnico delovanja, saj so se Adlešiški folkloristi 1908 leta udeležili mimohoda pred cesarjem Francem Jožefom na Dunaju. Krona dolgoletnega delovanja društva je bilo prav lansko leto, saj so različne sekcije društva nastopile kar 106 krat. Več kot odlično za tako majhen a aktiven kraj kot so Adlešiči.

 

Slavnostna govornica, ÄŒrnomaljka Marjetka Balkovec (avtorica knjige »V ÄŒrnomlju od nekdaj bili so veseli«), ki danes živi in dela v Ljubljani je v govoru lepo opisala prizadevanja Belokranjcev in pomen ustvarjalcev iz tega področja, posebno še delo Otona Župančiča. Korenine današnjega bogatega kulturnega ustvarjanja so pognale pred mnogimi leti in se kalile skozi številne rodove. Posebno vlogo pri tem so imela društva in krožki ter ÄŒrnomaljska gimnazija, ki je ob rednem šolanju izobrazila tudi številne (predvsem ljubiteljske) kulturne ustvarjalce.

 

Sobotna proslava se je odvijala v isti dvorani, kot zasedanje SNOS, 18. februarja leta 1944, v ÄŒrnomlju,  ko je predsedstvo tega organa razglasilo 8. februar za slovenski kulturni praznik.

 

Na fotografijah utrinki iz proslave.

 

Datum novice 08-02-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner