::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePrelo le v Adlešičih še živi

Pojdem, na prejo, pojdem na prejo ... (Oton Župančič)

 

V Adlešičih so ob dolgih zimskih večerih (nekoč ko gledanje televizije še ni pomenilo višek družabnega dogajanja) poznali druženje, ob delu domačih obrti - imenovali so ga PRELO. Podoben običaj pa so poznali tudi drugod na podeželju. Dekleta in žene so navadno predle lan ali volno, mogoče tudi pletle ali vezle... ob tem pa kramljale (ali tudi "rihtale vreme") in pele.

 

Ljudske pesmi so se obdržale le na tak način. Enega takih večerov je izkoristil tudi dr. Jura Adlešič, ki je ljudsko petje leta 1914 posnel na vošÄene valje in predstavljajo drugi tak zapis petja (pred tem je bilo posneto petje operne pevke). Da so lahko na prelo hodili tudi fantje, so se dekletom ponudili za nosače kolovratov (predvsem je bilo zanimivo nositi kolovrat iz prela proti domu), včasih pa so tudi opletali steklenice ali pletli košare in peharje.

 

Da bi obudili družabno življenje in prenesli znanje tudi na mlajše je Javni zavod Krajinski park Kolpa obudil Prelo v prostorih JZ. Vsi, ki vas dogodek zanima ste vabljeni vsak torek ob 18 uri v Adlešiče. Poleg spoznavanja obrti in nasvetov za popravilo domačega orodja, včasih pogledamo tudi posnetke iz parka ali dela ljudi ali pogledamo katerega od dokumentarnih filmov posnetih na našem območju.

 

Na zadnjem prelu smo prvič poskušali tudi s predenjem lanu - za kar pa je bilo potrebno usposobiti tudi kolovrate, saj nekateri niso rabili že več let. Kot je videti na fotografijah je pet izkušenih predic imelo eno učenko, ki se je v tej spretnosti poskusila prvič, in uspela spresti nekaj metrov lanene niti. Poslovna sekretarka v JZ bo tudi nosilka projekta delavnic domačih obrti (predenje, vezenje, pisanje pisanic, pletenje in opletanje iz beke in slame ...), ki jih bo KP Kolpa izvajal po celotni Beli krajini in na Dolenjskem.

 

Pridite, tudi Vi!

 

 

Foto: Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

 

Datum novice 27-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner