::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveStudio ob sedemnajstih (Val 202)

Ponovno o volkovih!

 

Problematika upravljanja velikih zveri je v Sloveniji te dni ponovno zelo aktualna tema. Različni deležniki v prostoru so se v torek, 26. Januarja, na Radiju Slovenija v oddaji "Studio ob sedemnajstih" pogovarjali o predlogu Zavoda za gozdove Slovenije o načrtovanem odvzemu osebkov volka iz populacije v Sloveniji.

Voditelj oddaje je želel odgovor na vprašanje ali je predlog o odvzemu 17 živali ustrezen ali ne.

 

Sogovorniki: mag. Martina Kačičnik Jančar iz Zavoda RS za varstvo narave, dr. Ivan Kos iz Biotehniške fakultete, Marko Jonozovič iz Zavoda za gozdove Slovenije, Janez Kastelic iz Ministrstva za okolje in prostor, Ciril Smrkolj predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Boris Grabrijan predstavnik rejcev drobnice in upravljavca zavarovanega območja pa so podajali svoja mnenja in poskušali perečo problematiko osvetliti iz različnih zornih kotov.

 

Družba mora najti konsenz in model sobivanja velikih zveri in ljudi na teh območjih, ter omogočiti gospodarsko dejavnost vsem prebivalcem. Ob deklarativni podpori temu, pa ljudje pričakujejo tudi konkretne aktivnosti, ki bi besede spremenile v dejanja.

 

Ker je sredstev za odškodnine v letu 2009 že zmanjkalo (v januarju!), za sofinanciranje zašÄitnih ograj ogroženim rejcem pa država načrtuje samo 60.000 € (in še ta bodo lahko prerazporejena na druge vsebine), je videti da družba ne zmore resne volje za ureditev problema. Oškodovanci sami vsega bremena ne morejo nositi, znanost še ne daje ustreznih aplikativnih rešitev, družba pa svojo podporo izraža le verbalno - v vsem kaosu bodo na koncu davek plačali volkovi, saj se bodo najbolj ogroženi zagotovo slej kot prej organizirali in poskrbeli za učinkovito rešitev.

 

Kdor ima možnost naj pomaga, vpliva, posreduje. Vse škode po zavarovanih vrstah v letu 2008 ne znašajo niti polovico odpravnine direktorju banke v državni lasti.

 

Datum novice 27-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner