::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveZeleni teden v Berlinu

Tudi Krajinski park Kolpa na največjem prehranskem sejmu v Evropi!

 

Od 15. do 25. januarja živi Berlin v znamenju kulinarike, kmetijstva in spremljajočih dejavnosti, saj se tam odvija Zeleni teden (Grune Woche). V znamenju prehranske varnosti se na površini 115.000 kvadratnih metrov v 26 razstavnih halah predstavlja okoli 1.600 razstavljavcev iz 56 držav, desetič zaporedoma tudi Slovenija.

Tokrat je država partnerica Nizozemska, kmetijska velesila, ki se predstavlja pod sloganom "Kakovost iz sosedstva".

 

Poleg bogatega programa s področja prehrane in tudi kmetijstva so organizatorji na Berlinskem sejmu s pomočjo Nemške kmečke zveze in Federalnega kmetijskega ministrstva pripravili bogat strokovni in stanovski program. V soboto, 17. januarja, sta potekala dva za kmetijsko politiko zelo zanimiva in pomembna dogodka: Berlinsko srečanje kmetijskih ministrov držav članic EU in drugi Mednarodni forum za hrano in kmetijstvo. Sestalo se je 30 evropskih kmetijskih ministrov in okoli 1000 predstavnikov kmečkih organizacij in strokovnjakov s področja kmetijstva in živilstva.

 

S pomočjo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in soglasjem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je v Berlinu ponovno predstavljal tud Krajinski park Kolpa. Čeprav smo organizatorjem ponujali celovito predstavitev Bele krajine: zavarovano območje, kulinarika, kultura, domače obrti... se je bilo zaradi varčevalnih ukrepov potrebno omejiti le na predstavitev s prospekti.

Za stojnico je poskrbelo podjetje Panvita iz Prekmurja.

 

Sejma in srečanja ministrov se je z delegacijo udeležil tudi minister dr. Milan Pogačnik. Delegacija Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije s predsednikom Cirilom Smrkoljem (ki se je kot minister za kmetijstvo leta 1998 odločil za promocijo Slovenije v Berlinu) in članom Borisom Grabrijanom pa je prav tako sodelovala na številnih strokovnih in stanovskih srečanjih, obenem pa promovirala slovensko kmetijstvo, živilstvo in seveda turizem na zavarovanem območju. V Berlinu živi tudi močna skupnost Slovencev, med njimi pa je veliko Belokranjcev, ki so predstavitev KP Kolpa tudi podprli.

 

Na sejmu pričakujejo okrog 400.00 obiskovalcev, več kot 100.000 pa jih je sejem obiskalo že drugi dan. Za mnoge Berlinčane je to edinstvena priložnost srečanja s kmetijstvom, naravo in kulinariko, ne le nemškim - uživajo lahko okuse celega sveta.

 

Za nas je bila še posebej zanimiva predstavitev pasme ovac "Steinshaff", ki jo redijo na Bavarskem (le še 160 živali), zametek tega tropa, ki je danes genska banka pa je bil kupljen pred 20 leti na Bovškem in Tolminskem. Ovce, ki so jih naši rejci namenili za klavnico, danes predstavljajo eno največjih genetskih dragocenosti Bavarske, zato je bila pasma proglašena za "ovčjo pasmo leta 2009" in se je poleg razstave kot edina predstavljala tudi s posebnim dogodkom v maneži razstavišÄa. 

 

Na fotografijah nekaj utrinkov iz sejma in trenutki z najvišjimi kmetijskimi politiki in stanovskimi predstavniki kmetov.

 

Datum novice 19-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner