::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKolpa pri Adlešičih zamrznila

Led na Kolpi!

Kolpa je na več koncih v Krajinskem parku Kolpa poledenela, saj so temperature zraka (in potem posledično tudi vode) že dalj časa zelo nizke.

Težave zaradi nizkih temperatur pa včasih zbledijo ob pogledu na prelepo zasneženo pokrajino. Ledena skorja je v Pobrežju in Adlešičih najdebelejša, vendar ni primerna za hojo (živali po njej hodijo brez težav).

 

 

Nazadnje se v Adlešičih spomnimo ledene skorje na Kolpi pred približno dvajsetimi leti, ko je bilo treba leseni čoln, ki je ostal v vodi, s sekiro obsekati, da ga moč zmrzali nebi poškodovala. Ob bregu je skorja merila skoraj 30 centimetrov, proti sredini pa le še kakšnih 10-15 cm.

 

Letos smo spet priča ledeni odeji naše Kolpe, ki ni tako zelo debela, pa vendar seže iz naše strani na drugo (hrvaško) stran.

 

Domačini se spomnijo, da je bila davnega leta 1947 ledena skorja na Kolpi tako debela, da so se po njej vozili z vozmi in vprežnimi sanmi. Žal se tega ledu spominjajo po tragičnem dogodku - na tri kralje sta se namreč ÄŒavičevi dekleti (iz hriba nad Kolpo na hrvaški strani) z voloma in sanmi z gnojnim košem napotili k sorodnikom v Miliče, na proslavljanje pravoslavnega božiča, v srbsko pravoslavno cerkev. Pod Adlešiškim zdencem se je ledena skorja udrla pod težo tovora, dekleti sta padli v vodo in ostali ujeti pod ledeno skorjo.

 

Torej pridite v park in si Kolpo oglejte tudi v takšnem (trdnem) stanju, pa naj vas le ne premami, da bi drsali na njej (zadnji Adlešičan se je v njej okopal 15 januarja pred dvajsetimi leti, ko mu je pri hoji proti sredini reke počil led pod nogami, a se je čudežno rešil. 

 

Tekst

Tončka Jankovič, Boris Grabrijan

 

Fotografije: Tončka Jankovič in Petra Dichlberger

 

 

Datum novice 12-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner